Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Republica Moldova inițiază prima etapă pentru realizarea autostrăzii Iași – Chișinău – Odesa

Republica Moldova inițiază prima etapă pentru realizarea autostrăzii Iași – Chișinău – Odesa A fost inițiat primul pas pentru construirea Autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa, reprezentând coridorul Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Ministrul Infrastructurii din Republica Moldova, Andrei Spinu, împreună cu directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, au semnat un acord de Cooperare astăzi cu Banca Europeană de Investiții, prin intermediul căreia mecanismul de Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic (EPIC) va finanța studiul de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului autostrăzii. Studiul de prefezabilitate este planificat să fie finalizat în 2024, iar studiul de fezabilitate până la sfârșitul anului 2025.

Citește și: Guvernul a decis exproprieri pe traseul A8.

Aceste documente vor include colectarea informațiilor despre starea actuală a infrastructurii rutiere, intensitatea traficului planificat și evaluarea economică. De asemenea, vor fi definite punctele geografice și principali parametri tehnici ai autostrăzii.

Proiectul de construire a autostrăzii este considerat de importanță națională, urmărind să conecteze centrele economice și industriale ale Republicii Moldova, Ucrainei și României, facilitând astfel comerțul, dezvoltarea economică și socială. Autostrada va aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană din perspectiva infrastructurii. Proiectul face parte din Planul de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!