Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Rețea electrică nouă cu Republica Moldova

Rețea electrică nouă cu Republica Moldova. Republica Moldova și România au convenit asupra unei noi conexiuni energetice. La Chișinău, în data de 13 martie, a fost semnat Acordul de Împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea Proiectului

  • „Interconectarea rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România, Faza II”.

Scopul acestui proiect este consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Conform planului, va fi construită o nouă linie electrică aeriană, cu o tensiune de 400 kV, care va conecta orașele Bălți din Republica Moldova și Suceava din România. De asemenea, în Bălți se va construi o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.

Vezi și: Daniel Hanganu a fost desemnat „Elevul Anului” la Gala Excelenței în Educație.

Construcția liniei electrice Bălți-Suceava va consolida securitatea energetică pe ambele maluri ale Prutului. Asta conform declarațiilor șefei oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la Chișinău, Catarina Bjorlin Hansen. Aceasta a subliniat importanța diversificării sursei de energie pentru Republica Moldova și avansarea către o paradigmă mai sigură.

Implementarea proiectului

Parte din fonduri va fi alocată pentru reabilitarea segmentelor rețelelor electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor din stațiile electrice. Proiectul include și un Plan de acțiuni pentru reformarea sectorului energetic, care abordează aspecte legate de actualizarea cadrului juridic și înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

Implementarea proiectului va implica un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din costurile totale. Alte 30,8 milioane de euro vor fi contractate de la Banca Europeană de Investiții, iar o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro va fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Republica Moldova: Program național de studiere a limbii române.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro. Implementarea acestuia va facilita integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, îmbunătățirea eficienței sectorului energetic național și creșterea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional. De asemenea, va crea noi oportunități pentru dezvoltarea surselor de energie, inclusiv a celor regenerabile.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

iunie 14, 2024

Euro 2024: România în competiție, programul meciurilor...

iunie 14, 2024

Trenuri directe către litoralul românesc. Începând de...

iunie 14, 2024

Salariul minim european este supus dezbaterii publice....

iunie 14, 2024

Persoanele sub control judiciar și arest la...