România ia măsuri pentru a combate amenințările la adresa securității naționale. România își dorește dezvoltarea capacităților industriale pentru producția de tehnică militară modernă pe teritoriul său, conform concluziilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Reunit joi, CSAT a discutat măsuri suplimentare pentru descurajarea și combaterea amenințărilor de securitate, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.
Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat analiza impactului agresiunii ruse asupra securității la Marea Neagră, cu implicații la nivel european și euroatlantic. Administrația Prezidențială a transmis că membrii Consiliului au discutat și măsuri care urmează să fie implementate cu sprijinul Aliaților din NATO.
Vezi și: Prognoza meteo valabilă până la mijlocul lunii octombrie.
De asemenea, CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025 – 2034. S-a subliniat necesitatea reconfigurării programelor de înzestrare pentru a contracara noile amenințări generate de poziția agresivă a Rusiei. În acest context, s-a discutat și despre achiziționarea munițiilor necesare pentru constituirea stocurilor de luptă.
România este interesată să dezvolte pe teritoriul său capacități industriale care să asigure producția de tehnică militară modernă. Acestea vor contribui atât la dotarea forțelor armate în timp de pace. Dar vor contibui și la fabricarea echipamentelor necesare în situații de criză.
Membrii CSAT au abordat și oportunitățile de consolidare a Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, în contextul procesului de integrare europeană. De asemenea, au fost subliniate riscurile asociate acțiunilor hibride ale Rusiei și războiului din Ucraina.
CSAT a aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, pentru a crește eficiența misiunilor civile ale Uniunii Europene.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!