Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Românii sunt buni de plată! CCR a dat undă verde pentru noile taxe și impozite

Românii sunt buni de plată! CCR a dat undă verde pentru noile taxe și impozite. Curtea Constituţională a României a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Asta chiar dacă Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. 

CCR a decis că pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament nu încalcă legea fundamentală.

Ce taxe si impozite vor intra în vigoare după decizia de azi

Noile taxe ar putea intra în vigoare de îndată ce presedintele Klaus Iohannis va promulga pachetul de măsuri fiscale. Astfel, băncile din ţara noastră vor fi obligate să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri care se adaugă la impozitul de 16% pe profit.

De asemenea, în cazul marilor companii, al multinaţionalelor, şi ele vor fi obligate să plătească o taxă minimă de 1% din cifra de afaceri. Însă atenţie, numai acele companii care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. În cazul firmelor mici se va introduce un prag nou de 60.000 de euro. Asta înseamnă că microintreprinderile din ţara noastră care realizează venituri de până la 60.000 de euro vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri. Cele care depăşesc acest prag vor plăti o taxă de 3% din cifra de afaceri.

citește și: Preț plafonat la energie

Vorbim în acelaşi timp şi de eliminarea facilităţilor fiscale de care se bucură în prezent 1 milion de angajaţi din România. Este vorba de angajaţi din agricultură, din construcţii şi din industria alimentară. Ei vor fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate de care în prezent sunt scutiţi.

De asemenea, angajaţii din sectorul IT vor trebui să plătească un impozit minim de 10% pe venit. Asta doar în cazul celor care au venituri de peste 10.000 de lei.

Trebuie să amintim că luna trecută, atunci când guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în parlament pentru pachetul de măsuri fiscal bugetare, Consiliul Economic şi Social a criticat extrem de dur taxele şi impozitele adoptate de coaliţia aflată la putere iar instituţia a transmis că prin acest pachet guvernul va colecta 100 de miliarde de lei din mediul privat în timp ce statul îşi va reduce cheltuielile cu doar 16 miliarde de lei. 

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

decembrie 1, 2023

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a comunicat că,...

decembrie 1, 2023

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare...

decembrie 1, 2023

Două orașe din Germania, Dusseldorf, respective Stuttgart,...

noiembrie 30, 2023

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a intrat în...