Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor. Aceasta este perioada care precede marea sărbătoare a Învierii Domnului și care are o profundă semnificație spirituală. Este o săptămână a rugăciunii în care ne amintim de ultimele zile din viața Mântuitorului Iisus Hristos.
Ce știu ieșenii despre Săptămâna Mare
În această săptămână, oamenii spun că își amintesc cu smerenie de jertfa lui Iisus Hristos. Deși nu e ușor, mulți dintre ei vor respecta tradițiile creștine și vor ține post negru în Vinerea Mare. Zi în care, potrivit obiceiului, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Toate acestea în semn de reculegere și respect față de patimile mântuitorului.
Părintele Mihai Mărgineanu a spus despre semnificația fiecărei zile din această săptămână mare, ca teme propuse spre medidare.
Acesta a mai menționat de sărbătoarea Prohodului, de vineri seara la Biserica Toma Cozma din Iași. Anul acesta va avea o semnificație deosebită pentru că la această slujbă va participa Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În fiecare seară, în biserici se oficiază Deniile, slujbe speciale în cadrul cărora sunt evocate momentele esențiale ale patimilor lui Hristos, de la trădare și judecată, până la răstignire și moarte pe cruce.
Semnificația zilelor în săptămâna mare
În ziua de luni este amintită pilda smochinului neroditor, care, deși era plin de Frunze, nu dădea niciun rod. Această imagine devine un simbol al al unei vieți care, deși pare împlinită la exterior, este lipsită de conținit spiritual.
În ziua de marți ca temă de meditare propusă de biserică este pilda celor zece femei, dintre care cinci înțelepte, cinci nebune. Aici se face aluzie la împărțirea oamenilor în cei care reușesc să aducă lumină în viață prin bunătatea lor.
Ziua a treia, sfânta zi de miercuri e o zi dedicată rememorării unui act pe care l-a făcut o femeie în preajma răstignirii Domnului. Într-un gest de supremă pocăință s-a aplecat la picioarele mântuitorului, cu lacrimi spălând picioarele sale apoi a uns cu mir capul lui Hristos într-un semn de cinstire. Părintele Mărgineanu spune că acest gest este o primă atenționare a ucenicilor de către Hrisos asupra faptului că cele ce se petreceau în Ierusalim, aveau să meargă spre răstignirea Domnului.
Joia Mare marchează Cina cea de Taină și prinderea Domnului. Este ziua în care credincioșii merg la spovedanie, iar gospodinele vopsesc ouăle roșii.
Vinerea Mare este ziua Răstignirii. În biserici se citește Prohodul Domnului. Tradițional, această zi este ținută cu post negru de către mulți credincioși.
Citește și: Vaslui: Cal salvat de pompieri
Săptămâna Patimilor se încheie cu Sâmbăta Mare, când se pregătește Sfânta Lumină pentru slujba Învierii Domnului, moment de maximă intensitate religioasă pentru întreaga comunitate creștină.
Săptămâna Mare este un timp al iertării și al curățirii sufleteștiîntr-o lume care așteaptă cu credință și bucurie vestea Învierii.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!