Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Scutiți de la plata chiriei

Familiile și reprezentanții legali ai persoanelor care au handicap grav, adulți sau minori, ar putea să nu mai fie nevoite/nevoiți să plătească lunar chiria. Acest lucru este posibil dacă locuiesc într-un imobil aflat în proprietatea statului sau deținut de unitățile administrativ-teritoriale ale acestuia. Cei care au venit cu această inițiativă sunt membrii Partidului Național Liberal (PNL). Este prevăzută ca o modificare a Legii 448/2006, axându-se pe protecția și promovarea drepturilor cetățenilor cu handicap. La începutul lunii octombrie, Senatul, în calitate de prim for sesizat, a oferit toate voturile necesare ca proiectul să treacă mai departe.

Vezi și: Tichete sociale pentru copii.

”Sunt situaţii numeroase, în care, din cauza unei lacune legislative, reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap, atât adulţi cât şi minori, cu grad accentuat, nu pot fi scutiţi de la plata chiriilor. Chirii pentru suprafeţele locative cu destinaţia locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale ale acestuia. Locuințe care sunt în folosinţa acestor persoane, deşi diferenţele dintre gradele de handicap accentuant şi grav nu sunt mari. Mai mult de atât persoanele cu handicap accentuat (atât adulţi cât şi minori) au nevoie de reprezentanţi legali ce pot să le asigure desfăşurarea activităţilor necesare unui trai.”. Acesta este argumentul inițiatorilor, din expunerea de motive a proiectului de lege.

În ce stadiu este proiectul?

Pentru moment, proiectul se află înregistrat în Parlament în procedură de urgență. Acesta mai trebuie să primească votul decizional și al membrilor Camerei Deputaților. Ulterior, va fi trimis spre promulgare, către șeful statului, Klaus Iohannis. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, la nivel național sunt peste 800 de mii de români care au o formă de handicap.

Citește și: Facilități la chirie pentru persoanele cu handicap.

Mai exact, 890.702, printre care foarte multe persoane cu vârste peste 16 ani. De asemenea, tot la nivel național 377.9888 de români au o formă gravă de handicap. Dintr-un total de 416.747 persoane adulte cu handicap, doar un număr de 47.466 au statutul de salariat, adică li s-a oferit dreptul de a munci.

septembrie 13, 2024

Vineri, 13: ziua cu ghinion pentru superstițioși....

septembrie 13, 2024

Opt mii de locuri de muncă suplimentare...

septembrie 13, 2024

Transport de marfă agabaritic pe traseul Nădlac...