Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Se apropie echinocțiul de toamnă

Echinocțiul de toamnă al anului 2023 marchează debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Este momentul în care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă. Acest fenomen este până la solstițiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie. Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit astro-urseanu.ro.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului). În această perioadă, ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează, trece din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Citește și un alt articol: Primul tur virtul al unui cimitir evreiesc la Iași.

Aflându-se deci, la această dată, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest. Durata zilelor va deveni egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului.

Acest fenomen se desfășoară timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă”, mai scrie astro-urseanu.ro.

Tradiții și superstiții

Conform celor de la BZI, tradiția populară spune că, după cum va fi vremea în ziua echinocțiului, așa va fi și anul următor. Mai mult decât atât, se spune că dacă dimineața de 23 septembrie este ploioasă, primăvara va fi ploioasă. Se mai spune și că soarele la amiază înseamnă un an bun.

Se obișnuiește ca în această zi de echinocțiu de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele și gutuile. Tot tradiția populară ne mai spune că, în această zi florile sunt supărate și plâng. Pentru a rămâne frumoase și sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfințit.

Citește despre: Marea schimbare în administrarea pădurilor.

Este bine ca în ziua echinocțiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși. Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceștia vor avea impresia toată viața că au puțin de cules. O altă superstiție spune că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei și a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieși din casă.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

mai 17, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu mediul...

mai 17, 2024

Mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri ar...

mai 16, 2024

Regulile privind vânzarea de fructe și legume...