Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Seceta afectează culturile agricole

Seceta afectează culturile agricole. Culturile agricole din România suferă grav din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în ultimele zile. Fermierii se confruntă cu ofilirea și uscarea plantelor, iar culturile de porumb și floarea soarelui sunt cele mai afectate. Într-o încercare disperată de a evita pierderi economice majore, fermierii au solicitat Ministerului Agriculturii găsirea unor soluții urgente pentru asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Conform prognozei agrometeorologice, în perioada 13-19 iulie 2024, umiditatea scăzută în sol va continua să agraveze situația culturilor neirigate de porumb. Toate acestea în special în Moldova, unde seceta pedologică moderată, puternică și extremă afectează serios dezvoltarea plantelor.

Citește și: Restricții de circulație pe bulevardul Independenței începând de astăzi.

Frunzele se ofilesc în timpul zilei din cauza stresului termic și al lipsei de umiditate din sol și aer, iar plantele prezintă simptome de deteriorare severă, inclusiv știuleți subdimensionați și boabe uscate.

În urma solicitărilor fermierilor, Ministerul Agriculturii a fost chemat să găsească soluții pentru a acoperi riscurile climatice și fenomenele meteo extreme. Acesta a propus implementarea de măsuri suplimentare de asigurare și colaborări cu companiile de asigurări pentru produse adaptate nevoilor agricultorilor. Guvernul României a adoptat deja măsuri prin care APIA va gestiona fonduri pentru despăgubirile fermierilor. Aceștia au reținut un procent de 3% din plățile directe ale acestora. Toate acestea pentru a constitui un fond de risc, cu posibilitatea de suplimentare din bugetul de stat.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!