Specialiști: oamenii manifestă tendinţa de a creşte cheltuielile în luna decembrie, comparativ cu celelalte luni ale anului. Majoritatea oamenilor au tendinţa să cheltuiască mai mult în decembrie faţă de celelalte luni din an, avertizează specialiştii.
Banii se duc pe alimente şi bunuri, dar şi pe cadourile de Crăciun.
În acelaşi timp, magazinele propun diverse promoţii, încercând să profite de acest sezon.
Citește și Suceava: Accident spectaculos: Mocănița de la Moldovița a deraiat
Georgeta Lupescu, trainer în educaţie financiară, a explicat cum putem evita cheltuielile inutile:
„O reţetă foarte simplă de împărţire a bugetului este principiul 50-30-20: 50% din bani merg pe nevoi, 30% pe dorinţe, 20% pe economii. Toate aceste momente care apasă greu pe bugetul nostru: Moş Nicolae, Moş Crăciun, masa de Crăciun, masa de Revelion, toate astea sunt din capitolul dorinţe.
E bine să nu uităm lucrul ăsta. Chiar dacă credem că avem nevoie de ele, de fapt ni le dorim. Ceea ce este total nerecomandat este să mergem la cumpărături fără nicio listă, fără niciun buget, fără niciun plan.
O tehnică foarte simplă care vine din zona psihologiei este amânarea recompensei. La magazin: punem cumpărăturile înapoi pe raft şi ne mai gândim dacă chiar avem nevoie de ele. Dacă facem cumpărături online: le punem în coş, la fel, ne mai gândim până a doua zi. Toate studiile arată că această tehnică de amânare a recompensei scade draumatic acţiunea de a cumpăra”
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!