Sute de tiruri intră în România cu „donații” care se dovedesc a fi deșeuri periculoase. În primele cinci luni ale acestui an, România a primit între 50 și 100 de camioane încărcate cu deșeuri care au fost prezentate în acte ca fiind bunuri second-hand sau donații. Aceste transporturi au adus peste 2.000 de tone de materiale, suspectate de a fi deșeuri periculoase. Ministerul Mediului a confirmat că mulți traficanți folosesc obiectele second-hand ca acoperire pentru trafic de deșeuri sau substanțe periculoase.
Camioanele intră în țară pe la frontiera vestică (Arad, Bihor) și unele dintre ele sunt direcționate spre Bulgaria sau Ucraina.
Citește și: Acord de trafic între România și Ungaria.
De multe ori, obiectele second-hand nu sunt utilizabile. Acestea ajung fie în depozite autorizate de deșeuri, fie sunt abandonate în localități sau în ape, provocând poluare. Unele sunt chiar incinerate, generând poluare extremă.
Deșeurile provin în principal din Austria, Olanda, Benelux, Germania și Italia. Cele mai frecvente sunt haine și textile uzate, încălțăminte, vehicule scoase din uz și deșeuri de aparatură electronică, inclusiv panouri fotovoltaice. De asemenea, s-au identificat tonere de imprimante goale, anvelope uzate și diverse obiecte de uz casnic, amestecate adesea cu deșeuri periculoase, cum ar fi acumulatorii auto uzați. Sistemele de control sunt adesea ocolite prin declarații false că transporturile conțin doar bunuri, nu deșeuri.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!