Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Tarife mai mari pentru deșeurile colectate separat

Tarife mai mari pentru deșeurile colectate separat. Tarifele de la Salubris au fost majorate pentru clienții companiei. Acum și prețurile pentru colectarea separată a deșeurilor au înregistrat o creștere.

În data de 21 decembrie 2023, aleșii locali au supus la vot mai multe proiecte care vizau taxele de salubrizare în municipiul Iași. Printre acestea, s-au inclus și câteva măsuri care au implicat majorarea costurilor pentru serviciile prestate de angajați și pentru utilizatorii fără un contract încheiat cu compania. De asemenea, tarifele au crescut și pentru colectarea separată a deșeurilor.

Tarifele pentru colectarea separată a deșeurilor de către Salubris vor suferi o majorare

În fiecare an, Salubris SA se ocupă de ridicarea a peste 120.000 de tone de gunoi în municipiul Iași. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, tarifele pentru colectarea acestor deșeuri vor fi majorate în conformitate cu noul proiect aprobat de consilierii locali. Tarifele pentru serviciile prestate de muncitorii de la Salubris pe străzile municipiului au fost, de asemenea, supuse unei majorări.

Citește și Polițiștii ieșeni vor împânzi orașul în timpul minivacanței de Crăciun

Conform proiectului, tariful distinct pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deșeurile municipale va fi de 954,07 lei pe tonă. Tariful distinct pentru gestionarea deșeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și altor deșeuri colectate separat, în afara celor de hârtie, metal, plastic și sticlă, va fi de 749,45 lei pe tonă.

Rata de colectare selectivă trebuie crescută la Iași

Începând cu anul 2019, în România, colectarea selectivă a devenit obligatorie. Ca urmare a deciziei Uniunii Europene de a reduce nivelul de poluare în toate statele membre. Drept urmare, orașele au început să întreprindă eforturi pentru a dezvolta un sistem eficient de colectare a deșeurilor. Aceste măsuri au fost luate pentru a crește rata de colectare selectivă.

Cu toate acestea, progresele realizate în această privință au fost modeste. Dacă până în anul 2025 nu vom atinge un procent de 50% în ceea ce privește colectarea selectivă, vom fi supuși sancțiunilor. În cazul municipiului Iași, în prezent, doar 14,5% din deșeuri sunt colectate selectiv. Obiectivul stabilit este de 50%.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!