În anul 2023, Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a introdus 55 de trasee educaționale la nivelul direcțiilor silvice județene, atrăgând deja peste 35.000 de elevi, conform informațiilor furnizate de administratorul pădurilor publice de stat.
Aceste trasee fac parte din programul de educație forestieră:
„Descoperă secretele pădurii – Să învățăm despre păduri”
Care a fost implementat la nivelul direcțiilor silvice, alături de alte 9 trasee existente în parcurile naționale și naturale aflate sub administrația Romsilva. Accesul și vizitarea traseelor sunt permise cu respectarea regulilor și condițiilor meteorologice.
Vezi și: Romsilva a prevăzut recoltarea a 9,3 milioane de metri cubi de lemn în 2024.
Direcțiile silvice care dispun de aceste trasee educaționale includ:
- Alba,
- Arad,
- Bacău,
- Bihor,
- Bistrița-Năsăud,
- Botoșani,
- Buzău,
- Călărași,
- Caraș-Severin,
- Cluj,
- Covasna,
- Dâmbovița,
- Dolj,
- Galați,
- Giurgiu,
- Gorj,
- Harghita,
- Hunedoara,
- Ialomița,
- Iași,
- Ilfov,
- Maramureș,
- Mehedinți,
- Neamț,
- Prahova,
- Satu-Mare,
- Sibiu,
- Suceava,
- Teleorman,
- Timiș,
- Tulcea,
- Vaslui.
Se preconizează că începând cu anul 2024, vor fi deschise noi trasee educaționale în direcțiile silvice:
- Brăila,
- Constanța,
- Mureș,
- Olt,
- Sălaj,
- Vâlcea
- Vrancea.
Pentru zona Capitalei, RNP – Romsilva a inaugurat un traseu tematic cu panouri educative la sediul central, destinat grupurilor de elevi din București și din împrejurimi.
Citește și: Pepiniera Direcției Silvice din Iași oferă brazi naturali de Crăciun.
În octombrie anul trecut, specialiștii din cadrul Romsilva au inițiat un proiect pilot pentru sprijinirea lecțiilor interactive de educație forestieră și de mediu în școlile din București. Acest program oferă un kit de plantare ce conține ghiveci, o plantă de interior, turbă și instrucțiuni de îngrijire.
În 2023, Romsilva a organizat concursul educativ „Tineri în Pădurile Europei – Young People in European Forests” și a stabilit numeroase parteneriate educaționale cu instituții de învățământ și organizații non-guvernamentale la nivelul subunităților sale teritoriale.
RNP – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri proprietate publică de stat, reprezentând aproximativ 48% din pădurile țării, și oferă servicii silvice pentru aproximativ un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile deținute de stat au certificarea managementului forestier conform standardelor internaționale. În plus, Romsilva gestionează 22 de parcuri naționale și naturale și 12 herghelii de stat.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!