Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Un Inel Pictish îngropat de peste 1.000 de ani, găsit în Scoția

Descoperire Remarcabilă: Un Inel Pictish Îngropat de Peste 1.000 de Ani, Găsit în Scoția

Într-o descoperire deosebită, un inel antic de o valoare istorică semnificativă a fost găsit în Scoția, după ce a fost îngropat timp de peste 1.000 de ani. Inelul, despre care se crede că aparține civilizației Pictish, a fost descoperit de un arheolog amator, John Ralph, în cadrul săpăturilor de la Burghead, în nord-estul Scoției.

John Ralph, un fost inginer și absolvent al Universității din Aberdeen, s-a alăturat echipei de săpători după pensionare. Universitatea a coordonat săpăturile, iar Ralph, descris ca un „amator entuziast”, a avut parte de numeroase momente de succes în cele două săptămâni de muncă. În ultima zi a săpăturilor, Ralph a descoperit un artefact care părea interesant, dar inițial nu avea mari așteptări.

Citește și: Prognoza meteo pentru România (5-9 septembrie 2024)

După ce a arătat descoperirea unui coleg voluntar, entuziasmul acestuia a fost evident.

Abia atunci Ralph a realizat importanța găsirii sale. Profesorul Gordon Noble, coordonatorul săpăturilor, a confirmat că inelul găsit de Ralph este „cu adevărat remarcabil”. În ciuda celor peste o mie de ani petrecuți în pământ, inelul prezenta încă urme de decor din granat.

Civilizația Pictish, cunoscută din estul și nord-estul Scoției, este puțin documentată. Sursele despre picți sunt limitate și controversate, iar ultimele urme scrise ale lor datează din secolul al IX-lea d.Hr. Rarele descoperiri de artefacte pictish provin de obicei din tezaure îngropate intenționat pentru a fi păstrate.

Inelul găsit de Ralph este acum în curs de analiză la National Museum of Scotland’s Post-excavation Service. Ralph, originar din Burghead, s-a declarat încântat de contribuția sa la înțelegerea trecutului Pictish. „Este o emoție să fiu prima persoană care vede acest artefact după atât de mult timp”, a spus Ralph.

Susan O’Connor, de la Historic Environment Scotland, a subliniat importanța descoperirii pentru înțelegerea vieții picților, în ciuda valorii monetare limitate a materialelor. „Așteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe după analiza Muzeului Național”, a adăugat O’Connor.

Sursa : www.antena3.ro

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!