Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Un nou punct vamal cu Republica Moldova

Un nou punct vamal cu Republica Moldova. Uniunea Europeană a semnat trei acorduri de grant. În cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Transporturi, care este în valoare de aproape 45 de milioane euro. În vederea unei mai bune conectări a Republicii Moldova cu UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, conform Agerpres.

Scopul acestor acorduri este să îmbunătăţească legăturile de transport dintre Republica Moldova şi România de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albiţa-Leuşeni şi Reni-Giurgiuleşti-Galaţi. Aceste investiţii vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina – rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, pentru a transporta mărfurile exportate şi importate de Ucraina şi de Republica Moldova.

”Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid”

„Mulţumită cooperării strânse dintre România şi Republica Moldova, putem demara astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori în mod semnificativ capacitatea şi vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre România şi Republica Moldova. Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid. Ele vor apropia şi mai mult Republica Moldova, ţară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetăţenilor şi întreprinderilor sale un acces mai uşor şi mai rapid la piaţa noastră internă”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Pe partea română vor fi modernizaţi 18 km de drum, pentru a îmbunătăţi serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Republica Moldova va construi un nou drum de acces şi un nou punct de trecere a frontierei.

Citește și: O investiție de opt milioane de euro, blocată de gândaci și broaște. Viza un pod peste Siret.

Infrastructura existentă de ambele părţi ale punctului de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni va fi modernizată. Acest lucru se va întâmpla pentru a îmbunătăţi gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va extinde spaţiile de parcare din Giurgiuleşti şi va achiziţiona echipamente necesare controlului vamal.

Legăturile de transport dintre UE şi Republica Moldova au fost discutate în cursul reuniunii de miercuri. Discuția a fost între comisarul Vălean şi prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

O nouă cerere de propuneri în cadrul MIE – Transporturi

În plus, tocmai ce a fost lansată o nouă cerere de propuneri în cadrul MIE – Transporturi. Aceasta va pune la dispoziţie peste 7 miliarde euro. Banii vor fi pentru proiecte de infrastructură feroviară, rutieră, pe căi navigabile interioare şi în porturi maritime sau interioare.

Vezi și despre: Vom avea sau nu centură ușoară de ocolire?

Pentru prima dată, entităţile din Republica Moldova se pot înscrie direct pentru a solicita finanţare din partea UE în cadrul acestei cereri de propuneri, în urma semnării Acordului de asociere MIE la începutul acestui an.

(sursa ZDI)

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

iulie 22, 2024

Ricky Martin a electrizat scena în seara...

iulie 22, 2024

Taxa pe lux a fost implementată în...

iulie 22, 2024

Update: La ora 12.00, într-un comunicat postat...

iulie 22, 2024

Lanțul francez Carrefour a concediat peste 900...