Vaccinare obligatorie sau nu? Cu strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani aflată pe masa Guvernului, Ministerul Sănătăţii facem promisiuni că nu va există ideea de vaccinarea obligatorie, ci doar de „acces echitabil pentru oricine”. Discuţiile vin în contextul în care, din toamnă, mai multe categorii de adulţi, inclusiv o bună parte din bolnavii cronici, vor beneficia de posibilitatea de a se vaccina după o schemă compensată.
Citiți și: Ne vaccinăm sau nu? Este bine să te vaccinezi?
Practic, medicul de familie dă reţeta pe baza căreia vaccinul poate fi achiziţionat de la farmacie. Schema se va aplica, conform actului normativ, de la vaccinul antigripal, la vaccinul anti HPV pe care în România îl pot face şi femeile adulte. Acesta este compensat în momentul de faţă doar pentru persoanele tinere.
Ce trebuie să faci dacă vrei să beneficiezi de vaccin gratuit?
„Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială. Acesta urmează să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă. Subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenţii fete şi băieţi, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc şi solicită medicului de familie prescripţie.”, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă, citat de mai multe instituţii media.
Citiți și: Nu mai sunt obligatorii vaccinurile în școli.
Şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a reacţionat după anunţul ministerului. Conform acestora, pacienţii care suferă de diferite boli cronice sunt mult mai susceptibili la infecţii. Aceştia pot dezvolta complicaţii majore şi de la gripa sezonieră, spre exemplu.
COPAC a mai atras atenţia şi asupra faptului că Guvernul dă curs abia acum solicitărilor de peste cinci ani de zile pentru compensarea vaccinării în cazul pacienţilor cronici. Şi abia acum, spun ei, se poate vorbi de acces şi echitate la vaccinare. Până în prezent, pacienţii cronici se puteau vaccina, dar o făceau din buzunarul lor şi unele schimbe de vaccinare. Spre exemplu, pentru cei care suferă de cancer, ajungeau să plătească şi 4.000 de lei.
Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.