Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024 cu minimum 5%, precizând că unele vor fi majorate cu 40% sau cu 20%. El susține că obiectivul reformei este de a elimina cât mai multe inechități din interiorul legii, măsură convenită cu Comisia Europeană. Ciolacu dă asigurări că începând de anul următor nu vor mai exista pensii de 1.000 de lei. 

„Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului”, a spus acesta la Digi 24.

Vor fi majorate pensiile cu prioritate

„Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, prevăzută în cererea de plată numărul patru. Există trei variante făcute cu banca mondială. Eu merg în acest moment pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia”, a precizat Ciolacu.

Citește și: Cresc pensiile de la 1 octombrie! Cine primește 500 de lei în plus?

”De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot. Așa era sistemul comunist. Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități. Este prima variantă. Eu îmi doresc să intre în vigoare de la 1 ianuarie și se va încadra într-un procent, pe întreaga anvelopă a pensiilor în România, care este de o sută de miliarde de lei, cu o creștere de 15%. Oricum o să fie cu minim inflația luată în calcul. Ar fi incorect față de pensionari să nu se vină cu această indexare”, a punctat premierul.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași! 

iunie 21, 2024

România va adopta salariul minim european din...

iunie 21, 2024

Tradiții și practici în ziua cea mai...

iunie 21, 2024

Republica Moldova negocieri separate pentru aderarea la...

iunie 21, 2024

Începe vacanța mare. Elevii vor începe vacanța...