Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Votul românilor din diaspora: reguli, program și documente necesare

Votul românilor din diaspora: reguli, program și documente necesare. Românii care se află în străinătate în perioada alegerilor prezidențiale din 2025 vor putea vota la orice secție de votare organizată în afacerea țării. Pentru a putea vota, aceștia se vor înscrie pe listele suplimentare. Liste care vor fi generate automat pe baza datelor înregistrate în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot. Indiferent de motivul prezenței în străinătate, cetățenii români cu drept de vot pot participa la orice secție de votare din afacerea țării, în cadrul alegerilor prezidențiale.

Secțiile de votare vor fi organizate de Ministerul Afacerilor Externe. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul oficial al MAE, www.mae.ro. Votarea în diaspora va avea loc pe parcursul a trei zile consecutive, pentru fiecare tur de scrutin. Prima secție de votare va fi deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, pe 1 mai 2025, la ora 22:00, ora României.

În fiecare tur de scrutin, votul în diaspora se va desfășura conform următorului program:

  • vineri, 2 mai și 16 mai, între orele 07:00 și 21:00, ora locală,
  • sâmbătă, 3 mai și 17 mai, între 07:00 și 21:00, ora locală, și
  • duminică, 4 mai și 18 mai, între 07:00 și 21:00, ora locală.

Este important de menționat că duminică, votul nu va depăși ora 21:00, ora României, dar există posibilitatea prelungirii programului cu încă trei ore. Această prelungire se va aplica doar pentru alegătorii care se află deja la secția de votare sau care sunt la rând pentru a intra.

Vezi și: Un elev din Iași aduce medalia de aur României la Olimpiada Balcanică de Matematică.

În anumite țări, programul de votare se va încheia mai devreme, la ora 21:00, ora României, indiferent de fusul orar local. Aceasta va fi regula în state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada.

Pentru a putea vota, cetățenii români vor trebui să prezinte unul dintre următoarele acte de identitate:

cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu sau pașaportul simplu, inclusiv versiunile electronice. De asemenea, elevii din școlile militare pot vota cu carnetul de serviciu militar.

În ceea ce privește votul prin corespondență, cetățenii români cu domiciliul sau reședința legală în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral până la 20 martie 2025 pot opta pentru acest tip de vot. Termenul limită pentru înscrierea ca alegător la secțiile din străinătate a fost 4 martie 2025.

Alegerea președintelui României se va face prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Candidatul care obține majoritatea voturilor din primul tur de scrutin va fi declarat ales. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați clasați în funcție de numărul de voturi obținute. În al doilea tur, va fi declarat ales candidatul care obține cele mai multe voturi valabil exprimate.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!