Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Vrei să ieși la pensie și nu ai vechime? Iată ce poți face!

Vrei să ieși la pensie și nu ai vechime? Iată ce poți face! Românii care doresc să achiziționeze vechime în muncă pentru a se califica pentru pensia de limită de vârstă sau cea anticipată au ocazia să o facă până la încheierea acestei luni. Conform prevederilor legale, persoanele care nu îndeplinesc cerința privind perioada de cotizare au posibilitatea să contribuie la sistemul de asigurări sociale prin efectuarea plăților corespunzătoare pe o perioadă retroactivă de 6 ani înainte de data semnării contractului de asigurare socială. Venitul lunar asigurat, stipulat în contractul de asigurare socială, reprezintă baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară garantat în plată la momentul încheierii contractului de asigurare socială.

În anul 2023, costurile pentru achiziționarea unei perioade de vechime în muncă au cunoscut ajustări. Asta în contextul majorării salariului minim la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2023. În consecință, cota necesară pentru cumpărarea vechimii în muncă a crescut la 750 de lei. În anul 2022, contribuția lunară era de 638 de lei.

Cât costă un an vechime în muncă?

Pentru a achiziționa o vechime de un an în muncă, suma totală care trebuie achitată este de 9.000 de lei. Plata contribuției datorate pentru asigurările sociale poate fi efectuată fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare. Data limită este 31 august 2023.

Dacă până la data de 31 august 2023 nu se achită integral suma datorată pentru contribuțiile de asigurări sociale, perioada de cotizare se va constitui în conformitate cu suma efectiv achitată.

citește și: Toamna aduce noi scumpiri pe piața asigurărilor auto?

Procedura de plată a contribuției de asigurări sociale poate fi realizată prin intermediul oricărui mijloc de plată stipulat în legislație. Se poate plăti inclusiv în numerar, la ghișeul casei teritoriale de pensii. Încheierea contractului de asigurare socială și efectuarea plăților corespunzătoare sunt posibile pentru perioadele cuprinse între împlinirea vârstei de 18 ani și atingerea vârstei standard de pensionare.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.