Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Zanzibar, celebră pentru turismul de lux, rămâne fără alcool

Insulele Zanzibar se confruntă cu o criză serioasă de alcool. Acest deficit, punând în pericol sectorul turistic al unei dintre cele mai semnificative destinații din Africa, potrivit BBC. Turismul constituie 90% din veniturile externe ale acestui arhipelag tanzanian, renumit pentru luxul său. Penuria de alcool a afectat sursele de venit ale regiunii. Prețurile au crescut cu aproape 100% din cauza perturbărilor în lanțul de aprovizionare și schimbările legate de sursele de import. Recent, ministrul turismului din regiune a demisionat, invocând „condiții de muncă dificile”. Există speculații că demisia sa ar putea fi legată de această penurie de alcool.

Vezi și: Expoziție de tarantule și reptile.

Insulele Zanzibar, recunoscute pentru plajele lor și pentru patrimoniul cultural bogat, sunt extrem de populare în rândul turiștilor, în special cei care caută luxul. Anul trecut, Zanzibarul se afla în top zece cele mai bune destinații de vacanță din Africa. Cu toate acestea, hotelierii avertizează că problemele cu rezervele de alcool ar putea să diminueze atractivitatea regiunii pentru turiști. Mai multe hoteluri de-a lungul plajelor Matemwa din nordul principalei insule a Zanzibarului au început să ofere doar băuturi răcoritoare fără alcool. Turiștii din zonă se plâng că trebuie să se deplaseze până în cel mai apropiat oraș, Stone Town, pentru a achiziționa băuturi alcoolice.

Răcoritoare fără alcool

În Zanzibar, un teritoriu predominant musulman, producerea locală de alcool este interzisă. Majoritatea produselor alcoolice vândute în arhipelag provin din restul Tanzaniei, iar unele sunt chiar importate din Africa de Sud. Aprovizionarea cu alcool a fost blocată de probleme administrative, în special la începutul acestui an. Asta când Agenția de Control a Băuturilor Alcoolice din Zanzibar (ZLCB) a amânat reînnoirea contractelor de import pentru trei companii bine stabilite în regiune – One Stop, Scotch Store și ZMMI. Motivele pentru care licențele acestor trei firme, care furnizau alcool în Zanzibar de peste două decenii, nu au fost reînnoite nu sunt încă clare.

Citește și despre: Ce își doresc turiștii în vacanță?

Pentru a obține o licență, importatorii trebuie

  • să fie rezidenți în Zanzibar
  • să aibă un cazier fiscal curat
  • să dețină depozite și vehicule de livrare
  • să plătească o taxă anuală de 10.000 de euro

Luna trecută, ZLCB a acordat licențe pentru trei noi companii de import – Kifaru, Bevko și Zanzi Imports, însă hotelierii susțin că cantitatea de produse disponibile pe piață este încă insuficientă pentru a le permite să-și refacă stocurile. Există informații că noile companii licențiate sunt implicate într-o procedură complicată de verificare din cauza unor presupuse implicări ale unor persoane care nu sunt din Zanzibar în operațiunile lor.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.