Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Meniu

Eveniment științific de marcă al dieteticienilor din România

În perioada 8-9 decembrie 2023, la Iași, va avea loc prima Conferință a Colegiului Dieteticienilor din România, un eveniment științific de marcă, la care și-au anunțat prezența peste 300 de dieteticieni, medici, psihologi și kinetoterapeuți din țară și din străinătate. Evenimentul, organizat de Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași și Colegiul Dieteticienilor din România, se va desfășura la Palas CongressHall Iași, sălile Chopin și Mozart, și va fi structurat în două părți:

  • Vineri, 8 decembrie 2023, va avea loc sesiunea de comunicări științifice cu tema „Aplicațiile intervențiilor nutriționale în managementul afecțiunilor cardiometabolice”,
  • Sâmbătă, 9 decembrie 2023, se va desfășura cursul postconferință cu tema „Elemente de psihologie cu aplicabilitate în practica nutrițională”.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul numărul unu la nivel mondial. Se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. În țara noastră, jumătate dintre decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, a declarat Adina Rusu, președinte al Conferinței Colegiului Dieteticienilor din România și președinte al Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.

Organizarea acestei conferințe își propune să crească accentul pus pe nutriție în gestionarea bolilor cronice. În România, 1 din 12 adulți are diabet, iar numărul adulților care trăiesc cu această afecțiune aproape s-a dublat în ultimul deceniu. Mai mult, în 2021, România a înregistrat un număr record de cazuri de diabet diagnosticate: circa 1,5 milioane de cazuri.

Citește și: Continuă protestul: Grefierii în grevă, instanțele blocate.

Care sunt declarațiile făcute de Adina Rusu

„În ceea ce privește obezitatea, această pandemie cuprinde tot mai mult, de la an la an, și țara noastră. Astfel, conform ultimului Profil de țară în ceea ce privește sănătatea realizat de Comisia Europenă, deși la adulți rata obezității autoraportate din România este sub media din Uniunea Europeană (UE), ratele excesului de greutate și obezității în rândul adolescenților au crescut constant în ultimele două decenii, una din cinci persoane cu vârsta de 15 ani încadrându-se în aceste categorii în 2018, valoare peste media UE.

Același document menționează faptul că rata alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE. Alimentația nesănătoasă, consumul redus de fructe și legume, precum și consumul ridicat de zahăr și sare, au fost implicate într-un sfert din totalul deceselor înregistrate în 2019”, a mai spus Adina Rusu.

La Conferința de la Iași vor prezenta lucrări specialiști în domeniu, profesori universitari și biologi:

  • Iași,
  • Cluj,
  • Bacău,
  • Târgu Mureș,
  • Timișoara
  • București.

De asemenea, participanții la acest eveniment vor avea posibilitatea să învețe din experiența a doi importanți specialiști din Statele Unite, care vin pentru prima dată în România:

  • Sylvia Klinger, dietetician recunoscut și fondator a „Hispanic Food Communications”,
  • John Cassilas, director executiv al GlobalRise.

GlobalRise este o organizație care militează pentru creșterea calității vieții copiilor din zonele sărace. Acest lucru poate fi posibil prin intermediul unei nutriții optimizate și unei tehnologii care păstrează cultura și mâncărurile locale.

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc vineri, 8 decembrie 2023, ora 10:00, la Palas CongressHall Iași, sala Chopin.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

Primaria Iasi

iulie 12, 2024

Personajele lui Creangă ajung la Copenhaga. Teatrul...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Fiica primarului Chirica a luat BAC-ul cu...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Spectacol impresionant susținut în aer liber de...
Primaria Iasi

iulie 10, 2024

Tabără de vară gratuită pentru copii. Ateneul...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/e5933918ec21d9b8da3fbc4d61d26670.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130