Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Meniu

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 4-9 martie 2024

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 4-9 martie 2024.

Luni, 4 martie

În perioada 4-6 martie, Sectorul Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor organizează sesiunea de interviuri pentru acordarea binecuvântării (avizului cultului) celor care doresc să predea disciplina Religie ortodoxă și celor care doresc să predea în cadrul seminariilor/ liceelor teologice ortodoxe din Arhiepiscopia Iașilor, respectiv profesorilor de Religie ortodoxă și profesorilor din cadrul seminariilor/ liceelor teologice ortodoxe din Arhiepiscopia Iașilor, în vederea înscrierii la diferite etape de mobilitate și de perfecționare didactică în anul școlar 2024-2025.

Arhiereasca binecuvântare va fi acordată candidaților din județele componente ale Arhiepiscopiei Iașilor, în municipiile reședință de județ, de către o comisie formată din reprezentantul Centrului eparhial Iași, inspectorul pentru disciplina Religie și un profesor metodist, după următorul program:

 • – Botoșani: luni, 4 martie, sediul Protopopiatului Botoșani, interval orar 10.00-17.00;
 • – Piatra Neamț: marți, 5 martie, sediul Protopopiatului Piatra Neamț, interval orar 10.00-17.00;
 • – Iași: miercuri, 6 martie, Colegiul „Sfântul Nicolae” (Iași, str. Agatha Bârsescu nr. 9), interval orar 09.00-17.00.

Pentru alte detalii, accesaţi site-ul mmb.ro.

***

Continuă campania de prevenţie a dependenţelor de substanţe şi celor comportamentale, adresată unui număr de 3.000 de elevi din liceele botoşănene desfăşurată de Centrul de consiliere şi tratare a persoanelor afectate de adicţii „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Protopopiatului Botoşani în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, la nivelul liceelor din Botoşani, Flămânzi şi Vorona.

În perioada 4-15 martie 2024, activităţile se vor desfăşura la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” – Vorona. Întregul calendar al proiectului poate fi consultat pe portalul doxologia.ro.

***

În cadrul proiectului Luna pentru viață 2024, Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor anunţă pentru această zi următoarele activităţi:

 • – Parohia Prisacani, Protopopiat 2 Iași, va derula începând cu ora 11.00, proiectul Mărţişor din suflet de copil, realizat împreună cu copiii din clasele V-VII ai Școlii Prisacani, coordonați de profesorul de religie;
 • – Biroul Pro Vita al Protopopiatului Piatra Neamț în parteneriat cu Centrul de transfuzii de sânge Piatra Neamț organizează în perioada 4-8 martie o campanie de donare de sânge Viața mea dă viață, la care vor participa personalul clerical și enoriașii.

***

În această zi, în Protopopiatul Hârlău se vor întruni două cercuri pastorale:

 • – Parohia „Sfântul Nicolae” – Munteni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 5 – „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, în cadrul căreia preotul Andrei Florariu va susţine conferinţa cu tema Spovedania și împărtașirea bolnavilor – Cale spre vindecare trupească şi sufletească;
 • – Parohia Buhalniţa va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Ioan Valahul”, în cadrul căreia preotul Bogdan Balmuş va susţine conferinţa cu tema Identificarea nevoilor spirituale ale bolnavilor;

***

Departamentul pentru Securitate în muncă, situații de urgență și protecția datelor, din cadrul Cancelariei eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor şi reprezentanții I.S.U./SMURD Iași organizează începând cu ora 9.00 o instruire practică pentru angajații Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iaşi. Vor fi prezentate măsurile de prevenire și modul de comportare în timpul producerii situațiilor de urgență în vederea pregătirii și însușirii normelor ce trebuie puse în aplicare în cazul producerii unor situații de urgență (incendii, cutremure).

***

Departamentul Misionari protopopești din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează un colocviu pastoral-misionar la Centrul Social–Cultural „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni în vederea combaterii fenomenului eterodox, eveniment la care va fi invitat pr. conf. dr. Dan Sandu.

***

Biserica Parohiei Curechiştea din Protopopiatul Târgu Neamţ va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar în cadrul căreia preotul Cristian Ursuleanu va fi susține conferința cu tema Spovedania preotului, rugăciunea personală și pregătirea pentru Sfânta Liturghie.

***

Parohia „Învierea Domnului” – Dacia din Iași, Protopopiatul 1 Iași, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Ierarh Nectarie”, în cadrul căreia preotul Ştefan Chiruţă va susține conferința cu tema Lucrarea social filantropică și medicală a Bisericii Ortodoxe Române în trecut, prezent și viitoare proiecte.

Marţi, 5 martie

Departamentul Misionari protopopești din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează în această zi, la Centrul de Evenimente AGORA, şedinţa semestrială a preoţilor din Protopopiatului 2 Iaşi, în cadrul căreia va fi susţinută conferinţa Biserica, loc de vindecare. Întâlnirea va fi prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan şi va fi precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii la Parohia „Înălţarea Domnului” din cartierul ieşean CUG.

***

Biserica Parohiei Găneşti din Protopopiatul Pașcani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 8, în cadrul căreia preotul Marius Ştefan va fi susține conferința cu tema Unitatea dintre preoți, izvor de putere și comuniune.

***

Asociația Prietenii Sfinților Trei Ierarhi organizează un atelier de confecționare felicitări și mărțișoare pentru cei 150 de bătrâni de la Căminul „Sfânta Parascheva” din Iași, de la ora 18.00, la biserica de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi.

Joi, 7 martie

Un nou eveniment sub genericul Ne vedem la Mitropolie: Cartea Gramatica Tainei lui Hristos, prezentată public la Iași în prezența autorului, Marius Portaru

În această zi, de la ora 18.30, în Sala Sinaxar din Muzeul Mitropolitan Iași, va avea loc un nou eveniment sub genericul Ne vedem la Mitropolie, la care vor fi invitaţi Florin Crîșmăreanu, pr. Dragoș Bahrim şi Dragoș Mîrșanu. În cadrul evenimentului va fi prezentată cartea Gramatica Tainei lui Hristos în prezența autorului, Marius Portaru. Volumul a apărut la Editura Doxologia, în februarie 2024, în cunoscuta și apreciata colecție Historia Christiana.

***

În această zi, la trei ani de la hirotonia întru arhiereu, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.

***

În Protopopiatul Botoşani se vor întruni, în această zi, două cercuri pastorale:

 • – Parohia „Sfântul Dimitrie” din Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”, în cadrul căreia preotul Partenie Apostoaie va susţine conferinţa cu tema Responsabilitatea preotului cu privire la cercetarea bolnavilor și la administrarea Sfintelor Taine acestora.
 • – Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Botoşani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Antonie cel Mare”, în cadrul căreia preotul Marian Macuc va susţine conferinţa cu tema Sfinții doctori fără de arginți în perioada persecuției Bisericii sub Imperiul Roman.

***

Parohia „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” – Chilișoaia, Protopopiatul 3 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 7 „Sfântul Apostol Barnaba”, în cadrul căreia preotul Cristian Rotaru va susţine conferinţa cu tema Prorocul Daniel, profetul Parusiei.

***

Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Vulpe din Iași, Protopopiatul 1 Iași 1, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în cadrul căreia preotul Mihail Grigoraş va susține conferința cu tema Forme ale pastorației și îngijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură.

Vineri, 8 martie – Ziua Internațională a Mamei

Va fi sfinţită Clinica „Veronica”, primul spital social din România

În această zi va fi inaugurat la Iași, de Ziua Internațională a Mamei, primul spital social din România. Slujba de sfinţire a Clinicii de Caritate „Veronica” din Iaşi, Str. Ciurchi, nr. 30, va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

Inițiativa construirii acestui spital îi aparține preotului Dan Damaschin și a fost lansată în data de 8 martie 2021. Unitatea, în care au fost investiți aproximativ 4 milioane euro, va oferi consultații, tratament gratuit și o masă caldă persoanelor cu situații materiale precare și care nu au asigurare de sănătate. Clinica va dispune de cabinete medicale de ginecologie, medicină internă, cardiologie, stomatologie, și pediatrie, precum și de aparatură medicală de ultimă generație, printre care un aparat RMN și un computer tomograf, în valoare de peste 2 milioane euro.

„Siglă și banner avem, clădire am găsit, mai avem nevoie de «puțin» sprijin și treaba-i ca și făcută”, scria ironic și încrezător în ajutorul oamenilor de bine părintele Dan Damaschin, într-o postare pe Facebook în martie 2021. „Clinica Veronica asta va face, va salva vieți la propriu”, a declarat recent preotul Dan Damaschin.

***

Asociaţia Studenți pentru viață – Filiala Iași organizează evenimentul Flori pentru mămici. Inimoşii voluntari ai asociației vor dărui, între orele 9.00-12.00, flori femeilor internate la Institutul Regional de Oncologie Iași.

Citește și Au fost finalizate lucrările de reabilitare pe bulevardul Socola

În cadrul proiectului Luna pentru viață 2024, Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor anunţă pentru această zi următoarele activităţi:

 • – Asociația Prietenii Sfinților Trei Ierarhi va oferi, începând cu ora 13.00, flori și mărțișoare femeilor de la Căminul „Sfânta Parascheva” din Iași, centru rezidențial pentru persoane vârstnice, care asigură asistență și îngrijire socială;
 • – Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Galata, Protopopiatul 1 Iași 1 va oferi femeilor însărcinate și a tinerelor mame de la Centrul MATERNUS flori, mărțișoare și cadouri, începând cu ora 12:00;
 • – Parohia Iacobeni, Protopopiatul 1 Iași 1, organizează un atelier de lectură pe baza cărții Bebe, o poveste din burtică, de Veronica Iani, la Școala Iacobeni, începând cu ora 11:00;
 • – Parohia Talpalari, Protopopiatul 1 Iași 1, organizează întâlnirea cu tema Nașterea de copii (mulți) – o provocare pentru părinți și bunici, începând cu ora 10:00;
 • – Parohia Valea Satului, Protopopiatul 3 Iași 3, organizează o activitate pro-vita în școala din sat;
 • – Biroul Pro Vita al Protopopiatului Botoșani organizează o cateheză și un recital în cadrul Maternității Botoşani;
 • – Biroul Pro Vita al Protopopiatului Botoșani organizează o întâlnire a Comisiei Pro-Viață alcătuită din medici, asistenți sociali și preoți;
 • – În Parohia Curechiștea din Protopopiatul Târgu Neamț va fi organizată o activitate în cadrul căreia vor fi dăruite flori doamnelor în vârstă din comunitate;
 • – În Parohia Boiștea, Protopopiatul Târgu Neamț, Grupul catehetic „Copii ai aceluiași Dumnezeu” va susține un program artistic, fiind oferite flori mamelor prezente la evenimentul care va începe de la ora 17:00;
 • – Parohia Țibucani din Protopopiatul Târgu Neamț organizează, începând cu ora 17.00, o conferință în cadrul căreia vor fi oferite daruri doamnelor prezente;
 • – Parohia Zahoreni, Protopopiatul Săveni, în parteneriat cu Școala Primară Nr. 5, organizează Activitatea „O floare pentru mămica mea”;

***

Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Dagâţa, Protopopiatul 3 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1 – „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, în cadrul căreia preotul Vasile Toma va susține conferința cu tema Pastorația bolnavilor în mediul rural.

Sâmbătă, 9 martie

În cadrul proiectului Luna pentru viață 2024, Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor anunţă pentru această zi următoarele activităţi:

 • – Parohia „Sfântul Gheorghe” Lozonschi, Protopopiatul 1 Iași, organizează începând cu ora 11.30, un atelier de lectură pe baza cărților Darul sacru al vieții, de John Breck, și Mărturii despre criza de sarcină;
 • – Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Poitiers, Protopopiat 2 Iași, organizează un atelier de lectură, începând cu ora 14:00;
 • – Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Bucium, Protopopiatul 2 Iași, organizează o proiecție de film pro-viață;
 • – Parohia Costuleni, Protopopiatul 2 Iași, organizează conferinţa Familia creştină. Părinţi şi copii, de la ora 11:00;
 • – Parohia Tomești 1, Protopopiatul 2 Iași, derulează de la ora 10.00 activitatea O floare pentru tine!, dedicată femeilor din comunitate;
 • – Parohia Cercu, Protopopiatul 2 Iași, organizează o dezbatere despre importanţa naşterii de prunci și oferirea de flori pentru mame, de la ora 11:00;
 • – Parohia Grădinari, Protopopiatul 2 Iași, organizează campania Cel dăruit aduce dar mamei, de la ora 11:30;
 • – Parohia Bazga, Protopopiat 2 Iași, organizează vizionarea filmului Alegerea lui Alison, de la ora 11:00;
 • – Parohiile Bohotin şi Gura Bohotin, Protopopiatul 2 Iași, vor oferi flori mamelor din cele două comunitătţi;
 • – Parohia Voinești 2, Protopopiat 3 Iași, organizează un program artistic de omagiere a mamelor cărora le vor oferi daruri;
 • – Parohia Țolici, Protopopiatul Târgu Neamț, va organiza un atelier de creație cu expoziție, începând cu ora 16:00;
 • – Parohia Arămoaia, Protopopiatul Târgu Neamț, organizează o proiecție de film pro-viață, începând cu ora 17:00.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primaria Iasi

iulie 12, 2024

Personajele lui Creangă ajung la Copenhaga. Teatrul...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Fiica primarului Chirica a luat BAC-ul cu...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Spectacol impresionant susținut în aer liber de...
Primaria Iasi

iulie 10, 2024

Tabără de vară gratuită pentru copii. Ateneul...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/59c9f25f6a2b9979c12515135d455a7b.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130