Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Expoziție de plante exotice la Grădina Botanică din Iași

Sâmbătă, 10 februarie, ora 11.00, debutează Expoziția de plante exotice în Complexul de sere al Grădinii Botanice „Anastasie Fatu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aceasta va putea fi vizitată până în ziua de 10 martie, ora 17.00.

Inițial, evenimentul a fost dedicat exclusiv primei colecții de azalee și camelii din România. În acest an, la cea de-a XLIX-a ediție, aceste plante sunt prezentate în diferite amenajări. Acestea sunt inspirate de natură sau de imaginația peisagiștilor instituției, care le îngrijesc și le diversifică permanent. Astfel, au fost realizate din elemente vegetale exponate inedite care, asociate coniferelor din genurile Araucaria, Chamaecyparis, Juniperus și Podocarpus, evidențiază noi abordări peisagere ce pun în valoare aceste colecții. Ca amenajare, dar și ca evoluție în timp, aceste exemplare care aparțin la 28 de taxoni din genul Rhododendron și 14 taxoni din genul Camellia se evidențiază prin dimensiuni remarcabile de peste 2 m, dar mai ales prin diversitatea cromatică a florilor.

Vezi și: Expoziție de tarantule și reptile.

Azaleele și camelii provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est. Cu toate acestea, în cadrul expoziției sunt prezentate multe alte specii reprezentative pentru diverse biomi terestre:

  • begonii
  • orhidee
  • peperomii și filodendroni din pădurile de foioase tropicale
  • aloe
  • agave
  • crassulacee și euforbii din zonele uscate ale Africii și Asiei
  • cactuși din deșerturile americane

Un punct de interes permanent reprezintă colecția de plante insectivore, la care tipul de nutriție mixotrofă a determinat apariția de adaptări spectaculoase.

Sunt expuse specii tericole

Din același grup al plantelor cu adaptări impresionante, de data aceasta la condiții de secetă sau lumină directă a soarelui, fac parte specii din familia Bromeliaceae, endemice pentru America de Sud, care sunt grupate pentru prima dată într-o dioramă care sugerează habitatul unde acestea trăiesc. Sunt expuse specii tericole ale genurilor Bromelia, Fosterella și Puya, rupicole, care aparțin genurilor Pitcairnia și Vriesea sau epifite, din genurile Acanthostachys, Aechmea, Chryptanthus și Tillandsia, denumite adesea și plante aeriene, tocmai datorită adaptărilor de a se dezvolta în lipsa solului.

În cadrul acestor amenajări, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiți prin formă, culoare și textura frunzelor: Begonia bowerae Tiger, Fittonia albivenis – soi din grupul Argyroneura, Peperomia caperata Red Ripple, Pilea microphylla, P. spruceana Silver Tree și Saxifraga stolonifera.

Citește și Deciziile privind recalcularea pensiilor în lunile mai și iunie

Secțiile exterioare și serele vor putea fi vizitate între 9.00-17.00.

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri (minim 10 persoane) este de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, individual sau în grup (minim 10 persoane), inclusiv pentru organizatori, profesori și părinții care îi însoțesc.

Fotografiatul este liber.

Vă recomandăm să folosiți intrarea în Grădina Botanică din strada Dumbrava Roșie nr. 7. (Comunicat Grădina Botanică Iași)

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!

Primaria Iasi

iulie 12, 2024

Personajele lui Creangă ajung la Copenhaga. Teatrul...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Fiica primarului Chirica a luat BAC-ul cu...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Spectacol impresionant susținut în aer liber de...
Primaria Iasi

iulie 10, 2024

Tabără de vară gratuită pentru copii. Ateneul...