Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Lansare de carte despre tradițiile și obiceiurile de iarnă

Lansare de carte despre tradițiile și obiceiurile de iarnă. Lumea satelor a oferit întotdeauna un exemplu de tradiție și zestre spirituală. Unele dintre cele mai frumoase obiceiuri de iarnă sunt în zona Moldovei, unde sunt respectate și păstrate de-a lungul anilor. În data de 28 noiembrie, ora 14:00, la sediul primăriei din Heleșteni va avea loc lansarea cărții Jocuri Rituale din Moldova.

Vezi încă un eveniment: „Industria casnică textilă” la Palatul Culturii.

Satul Românesc în Mrejele Globalizării, scrisă de profesorul Alin Rus și publicată de Editura Humanitas. Volumul reprezintă o cercetare antropologică de peste un deceniu în zona județului Iași, îndeosebi în localitățile Heleșteni și Ruginoasa. Ediția Humanitas reprezintă traducerea revizuită și adaugită a lucrării Globalizarea Jocurilor Rurale în Secolul 21, apărută la editura americană Lexington, în ianuarie 2023. Studiul analizează în amănunt șase dintre obiceiurile cele mai cunoscute din cele două localități:

  • Jocul Caprei, Jocul Cerbului și Mascații din Heleșteni;
  • Confruntarea Mascaților, Malanca și Târâitul din Ruginoasa

O analiză comparativă

Cele șase obiceiuri, așa cum reiasă și din titlu, sunt puse în conexiune cu fenomenul Globalizării. Fiind descrise în relație cu procese actuale precum migrația țăranilor în vestul Europei, declinul demografic, emergența economiei de piață după 1989 și procesul de folclorizare a tradițiilor locale. Jocurile rurale exemplificate mai sus sunt puse totodată în relație cu alte obiceiuri asemănătoare din Europa și America de Nord. În special din Anglia, țările Nordice, țările Baltice, Rusia, Statele Unite și mai ales Insulele Newfoundland din Canada.

Citește un alt articol: Parcul Industrial Pașcani trece într-o nouă etapă.

Este vorba așadar și de o analiză comparativă care arată asemănările obiceiurilor din satele moldovenești cu cele din zonele mai sus menționate. Iubitorii de cultură și lectură sunt invitați la sediul primăriei unde primarul localității, Constantin Hîra, alături de autor și de cunoscutul om de cultură Emilian Marcu, vor vorbi despre această lucrare. Este vorba totodată de o premieră, fiind pentru prima dată când Editura Humanitas publică o monografie despre jocurile din patrimoniul imaterial al Moldovei.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.

Primaria Iasi

iulie 22, 2024

Tabăra de Creație și Re-Creație „Prietenii Ceahlăului”...
Primaria Iasi
Primaria Iasi