Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Memorialul Ulmi-Poleni

A fost nevoie de inițiativa lui Vasile Ciobanu pentru a se ajunge la Memorialul Ulmi-Poleni. Acesta adăpostește mărturii ale oamenilor și faptelor care au marcat istoria Belceștiului. Vasile Ciobanu a fost sprijinit de către Primăria Belcești și Consiliul Local din comuna amintită. Localitatea este una din cele mai vechi așezări, atestată din timpul domniei lui Petru Șchiopu, în februarie 1579. Satul Ulmi este menționat, însă, in documente din 1437.

Ce cuprinde memorialul Ulmi-Poleni?

”Valea Boilor” cu moșia Poleni de pe pârâil Oii, unde se presupuune că a avut loc ”bătălia de la Sîrca”. În 16 iulie 1653, armata lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, a fost învinsă de armata susținătorilor lui Gheorghe Ștefan, pretendent la tron.

Insula din barajul Tansa-Belcești sau ”curtea”, cum îi spun localnicii, acolo unde a fost conacul moșiei Poleni, locul unde s-a înființat, în iarna 1916-1917,  infirmeria Regimentului 61 Infanterie și unde au murit peste 150 de military de tifos, aceștia fiind înmormântați în cimitirul Poleni.

În anul 1901 la Conacul Moșiei Poleni, ministrul educației din acea vreme, Spiru Haret, a înființat prima Școală de Agricultură din jud Iași. Ca teren de cultură au fost repartizate 100 de hectare din ,,Valea Boilor”, moșia Poleni.

Citește un alt articol: Cel mai scurt drum Iași-Botoșani a fost finalizat.

În al Doilea Război Mondial, conform hărților ofițerilor nemți, pe aici a trecut linia frontului. În zona Ulmi-Poleni, pe platoul de deasupra satului a avut loc ,,Bătălia de la Târgu Frumos” din aprilie-mai 1944.

Alte monumente istorice locale care sunt prezentate în curtea Memorialului: Chetroiul din Hotar, Colacul de fântână ,,Bordeiul Babei”, ,,Masa întoarcerii acasă”. De asemenea, alte monumente istorice prezentate în curtea Memorialului sunt: Obeliscul cu cruce de la cișmeaua din fața bisericii 1908, Biserica din satul Ulmi 1815, Movila Tătară, Comoara de ,,Pe Curte”. Cea din urmă este expusă în anii trecuți și la Palatul Culturii Iași.

Sunt două trasee către acest loc încărcat de istorie, primul având o lungime de 46 de km. Acesta este pe E85 până în Bălțați și de acolo spre nord prin Valea Oilor către Memorial. Al doilea, mult mai pitoresc și mai puțin aglomerat, cu o lungime de 64 de kilometri pe DJ 282 prin Breazu, Iepureni, Gropnița, Focuri, Coarnele Caprei, Belcești.

Primaria Iasi
Primaria Iasi

noiembrie 24, 2024

Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă”...
Primaria Iasi

noiembrie 23, 2024

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii:...