Proiecția documentarului „1944” va avea loc în premieră în Parcul Copou.
Filmul documentar „1944” va fi proiectat în premieră în Parcul Copou duminică, 20 octombrie, începând cu ora 18.
Parcul este un loc emblematic, care în acel an era transformat într-un uriaș lagăr de prizonieri. Toți copacii au fost tăiați, cu excepția teiului lui Eminescu, care a fost păzit continuu, zi și noapte.
Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) a decis să investigheze și să prezinte cu ajutorul artei cinematografice evenimentele din vara și toamna anului 1944 care au avut loc în orașul Iași, cu sprijinul unor istorici cunoscuți din Iași și al Primăriei și Casei de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași.
După aproape patru ani de confruntare armată, în primăvara anului 1944, ostilitățile s-au reaprins la frontiera estică a României și în proximitatea Iașului. Linia Iași-Chișinău, unde se stabilizase frontul, s-a mutat la câțiva zeci de kilometri distanță de oraș, ceea ce a dus la creșterea amenințării asupra acestuia din partea aviației sovietice, apoi artileriei, tancurilor și infanteriei inamice.
Odată cu evacuarea autorităților, instituțiilor și unei mari părți a populației orașul devine teatrul confruntărilor, ocupației militare, haosului, foametei și bolilor endemice.
Până în prezent, orașul încă poartă cicatricile luptelor din trecut, mai ales pentru că s-a schimbat profund din punct de vedere arhitectural. Ruinele au fost eliminate abia în ultimele decenii, iar multe dintre clădirile afectate nu au fost reconstruite niciodată, cedând locul planurilor ingineriei urbanistice comuniste, care sunt foarte evidente astăzi.
Începând cu data de 21 august 1944, Iașul a fost din nou ocupat de trupele rusești într-o manieră tragică. De această dată, în contrast cu perioadele anterioare, ocupația a fost mai severă, mai îndelungată și mai puțin cunoscută. Pe lângă prezența militară opresivă, sovieticii au instaurat pentru prima oară un regim comunist pe teritoriul actual al României.
Regimul comunist a ascuns acest episod dureros din istoria orașului nostru din motive propagandistice.
Alina Țiței este persoana din spatele filmului, având roluri importante în scenariu și regie. Echipa de producție include pe:
- Andrei Lisacoschi
- Ceciliu Tabără pentru imagine
- Ramona Lazăr pentru editare video
- Ionuț Lazăr pentru voice over
Citește și Douăzeci de localități din județul Iași rămân luni fără apă potabilă
În cadrul discuțiilor cu publicul vor participa Alexandru Aioanei, Florea Ioncioaia, Dorin Dobrincu, Cătălin Botoșineanu și Alina Țiței.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!