Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Se va deschide Observatorul Astronomic din Iași!

Se va deschide Observatorul Astronomic din Iași! Lucrările de reabilitare de la acest obiectiv s-au finalizat. A mai rămas dotarea cu aparate moderne. S-au păstrat funcțiunile inițiale ale clădirii, cele de cercetare atmosferică și spațială, fiind amenajate noi spații de laboratoare, unde vor fi instalate echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai moderne existente la această dată în lume.

Conform celor de la BZI, decanul Facultății de Matematică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Răzvan Lițcanu, a declarat faptul că există posibilitatea ca observatorul să fie redeschis către public până la finalul lunii Septembrie.

Citește un alt articol: Ce își doresc turiștii în vacanță?

„Reabilitarea a început undeva prin anul 2021, iar lucrările s-au finalizat la începutul acestei veri. Proiectul de reabilitare a fost undeva la 2 milioane de euro. În acești bani nu este inclusă aparatura modernă. Până la sfârșitul lunii Septembrie sperăm ca observatorul să fie deschis către public. Mai trebuie revizuit mecanismul de rotire și deschidere al cupolei. Eu cred că subsolul este cel care arată, în momentul actual, cel mai bine, deoarece înainte de reabilitate era destul de rău”, spune prof. dr. Răzvan Lițcanu.

Proiectul a costat 2 milioane de euro și a fost finanțat de către Compania Națională de Investiții.

În cele aproape nouă decenii de existență, la Observatorul Astronomic s-au făcut observații și studii asupra eclipselor de Soare și Lună, observații solare, observații de ocultații, comete și asteroizi. În paralel cu activitatea de cercetare, aici se desfășoară și o bogată activitate didactică cu caracter observațional.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.

Primaria Iasi

iulie 12, 2024

Personajele lui Creangă ajung la Copenhaga. Teatrul...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Fiica primarului Chirica a luat BAC-ul cu...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Spectacol impresionant susținut în aer liber de...
Primaria Iasi

iulie 10, 2024

Tabără de vară gratuită pentru copii. Ateneul...