Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Meniu

Ziua Internațională a Bastonului Alb va fi sărbătorită la Târgu Frumos

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor (International White Cane Day) din 15 Octombrie va fi sărbătorită la Târgu Frumos. În perioada 13-16 Octombrie se vor organiza diverse evenimente și activități speciale pentru aceștia.

Vineri, 13 octombrie, Liceul Special „Moldova” va marca Ziua Internaţională a Nevăzătorilor astfel:

  1. Traseu pietonal prin centrul orașului Tg. Frumos între 10:00 și 10:30. Elevi nevăzători, însoțiți de profesori, vor traversa străzile folosind bastonul alb la trecerile de pietoni din fața Liceului Special „Moldova”, de la Spitalul Orășenesc, de la Creșă și de la Primăria Tg Frumos.
  2. Traseu cu biciclete tandem între 10:30 și 11:30 în zona bazarului din oraș.
  3. Masă rotundă și dialog cu invitatul Doru Aftanasiu, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, despre importanța artei teatrale în viața persoanelor cu deficiență de vedere și nevăzătoare între 12:00 și 13:00.

Vezi și: Expoziția ”Albertina & Brukenthal la Iaşi”.

LUNI, 16 octombrie 2023

Vizită la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași, pentru vizionarea piesei „Conu Leonida față cu reacțiunea”.

Comunitatea școlară a Liceului Special Moldova urează LA MULȚI ANI tuturor persoanelor nevăzătoare și vă așteptăm să vă alăturați activității noastre!

Scurt istoric

Bastonul alb reprezintă un simbol al independenţei persoanelor nevăzătoare, oferindu-le posibilitatea de a se deplasa independent. A fost introdus la începutul secolului al XX-lea. James Biggs, un fotograf englez, a vopsit bastonul în alb în 1921 pentru a fi mai vizibil. Bastonul alb a devenit o prezență importantă atât în Europa cât și în Statele Unite. În SUA au fost introduse și promovate de către #Lion_Clubs_International.

Un alt eveniment: Expoziția ”Cum respiră pământul”.

Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis o Rezoluție prin care ziua de 15 octombrie a fiecărui an a fost proclamată „Ziua bastonului alb”. În 2011, președintele SUA a numit această zi „Blind Americans Equality Day”.

Există diferite tipuri de bastoane, cum ar fi bastoanele lungi (cunoscute și sub numele de bastoanele Hoover), bastonul de ghidare, bastonul de identificare (bastonul simbol), bastonul de sprijin și bastonul pentru copii.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

Primaria Iasi

iulie 12, 2024

Personajele lui Creangă ajung la Copenhaga. Teatrul...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Fiica primarului Chirica a luat BAC-ul cu...
Primaria Iasi

iulie 11, 2024

Spectacol impresionant susținut în aer liber de...
Primaria Iasi

iulie 10, 2024

Tabără de vară gratuită pentru copii. Ateneul...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/8c0daa580d500a069b7f07ff5e524dda.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130