Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Meniu

Cota de prevenție la urs stabilită la 140 de exemplare

Cota de prevenție la urs stabilită la 140 de exemplare. După ce fostul ministru al Mediului anunțase cifra de 540 de exemplare de urși ca nivel de intervenție, actualul ministru a stabilit o cotă de doar 140 de exemplare care pot fi împușcați. S-a adoptat un proiect de ordin al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Proiectul este pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos). Acestea sunt în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.

Ordinul stabilește pentru specia urs brun numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național, reglementează nivelul de intervenție și de prevenție, precum și condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate. Acest lucru s-a stabilit în urma a numeroase consultări cu părțile interesate și cu avizul Academiei Române. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are obligația să emită anual cote de intervenție și cote de prevenție. Acest lucru se va întâmpla conform legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Care sunt obiectivele proiectului?

„Dincolo de acest ordin, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează proiectul «Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România». Obiectivele acestui proiect, prin care sunt implementate activitățile din Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, sunt, printre altele, determinarea mărimii populației și stabilirea numărului de indivizi la nivel național, regional și local, realizate prin studii genetice; reducerea conflictelor om-urs prin achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor agricole și a bunurilor materiale.

Citiți un alt articol: City Break la cheile Bahluiului.

România își propune asigurarea unui management adaptiv zonal pentru speciile de carnivore mari, în vederea realizării coexistenței om-urs. De asemenea, își propune reducerea numărului de conflicte”, a mai subliniat ministrul Mircea Fechet.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!