Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Meniu

Rabla Clasic și Rabla Plus continuă

Rabla Clasic și Rabla Plus continuă. Administrația Fondului pentru Mediu organizează cea de-a doua sesiune de înscriere. Aceasta este pentru persoane fizice, persoane juridice și UAT-uri în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.

Se pune accentul pe promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024. Cea de-a doua sesiune va fi în perioada 01 septembrie, ora: 10:00 – 30 noiembrie 2023, ora: 23:59 .

Pentru această etapă, bugetul alocat Programului Rabla Clasic este de 222.457.000 lei. Pentru Programul Rabla Plus bugetul alocat este de 272.468.500 lei.

Programele se vor desfășura în limita sumelor alocate

❖ Rabla Clasic: – Persoane juridice: 53.000.000 lei; – Persoane fizice: 159.457.000 lei; – UAT-uri și instituții publice: 10.000.000 lei.

❖ Rabla Plus: – Persoane juridice: 83.468.500 lei; – Persoane fizice: 155.000.000 lei; – UAT-uri și instituții publice: 34.000.000 lei.

Citiți și: A început programul ”Rabla local”.

Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe sunt disponibile pe site-ul AFM. De asemenea, și sumele alocate solicitanților, tot pe site-ul www.afm.ro le regăsiți. Reamintim că, în ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei. Respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate. Prima se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP. Excepție fac motocicletele.

La prima de casare se pot adăuga ecobonusuri

✓ ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

✓ ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

✓ ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

✓ ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Citiți și: Iată cum poți casa mașina prin ”Rabla local”!

Pentru achiziționarea de motociclete noi, al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei. La aceasta se pot adăuga:

✓ ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

✓ ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei. Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii. În acest timp, beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou. Acest lucru se face în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

De cât este cuantumul finanțării?

✓ 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

✓ 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și

✓ 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Citiți și: Nu v-ați înscris la ”rabla local”? Mai sunt 1.200 de locuri.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei. Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei. De asemenea, la acesta se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei. Acesta este pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii. În acest timp, beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.