Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

România, fără canalizare!

România, fără canalizare! Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, peste 40% din populația țării nu este conectată la sistemul de canalizare, reprezentând o problemă majoră de infrastructură și mediu. Autoritățile locale au început să inventarieze bazinele de vidanjare și fosele septice începând cu anul trecut, în urma unei legi care obligă proprietarii să declare astfel de sisteme.

În județul Vrancea, controalele asupra acestor sisteme au început deja, fiind o preocupare deosebită a autorităților de mediu. După realizarea inventarului, urmează verificarea fiecărei localități pentru a se stabili dacă sistemele individuale, cum ar fi fosele septice sau alte sisteme de evacuare a apelor uzate, respectă legislația de mediu. Din păcate, mulți dintre proprietarii acestor sisteme nu se conformează normelor impuse de lege.

Citește și: Iată cum poți casa mașina prin ”Rabla local”!

Una dintre principalele probleme identificate de autorități se referă la vidanjarea corespunzătoare a foselelor septice. În multe cazuri, apele uzate preluate de vidanje sunt deversate în mod necorespunzător, având un impact negativ asupra mediului înconjurător. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, Dorina Vraciu, atrage atenția asupra dificultăților de gestionare a acestor descărcări, cu modalități de control insuficiente.

Ce spune legea?

Conform legislației în vigoare, sistemele individuale adecvate, precum fosele septice, trebuie să îndeplinească mai multe condiții esențiale. Una dintre cele mai importante cerințe este impermeabilitatea acestora. Mai exact, să nu permită scurgerea apelor uzate în sol, pentru a proteja pânza freatică.

Citește și: Ieșenii cu venituri mici vor fi conectați la apă și canalizare.

În concluzie, problema lipsirii accesului la sistemul de canalizare afectează o proporție semnificativă a populației. Eforturile autorităților de a controla și reglementa sistemele individuale de evacuare a apelor uzate reprezintă un pas important către protejarea mediului și asigurarea condițiilor igienico-sanitare corespunzătoare pentru toți cetățenii. În continuare, implementarea și respectarea reglementărilor vor juca un rol crucial în soluționarea acestei probleme persistente.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!