Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Meniu

Vouchere de 72.500 de lei prin Programul Național “Casa Eficientă Energetic”

Statul oferă vouchere în valoare de 72.500 de lei pentru a sprijini renovarea locuințelor prin intermediul Programului Național “Casa Eficientă Energetic”. Programul face parte din Programul RePoweEU. România va beneficia de fonduri totale de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Scopul este să încurajeze populația, în special segmentul vulnerabil, să renoveze clădirile rezidențiale unifamiliale pentru a îmbunătăți eficiența energetică cu cel puțin 30%.

Doritorii pot alege să primească vouchere pentru renovarea locuinței. Acestea includ decontarea costurilor pentru lucrările de renovare și evaluarea tehnică (cum ar fi auditul energetic al clădirii). Valoare totală a voucherelor este de 72.500 de lei (70.000 de lei + 2.500 de lei).

Programul se concentrează pe clădirile rezidențiale unifamiliale care, după auditul energetic, sunt încadrate în clasele G, F, D sau E, conform clasificării specificate.

Cum poți accesa finanțarea

Pentru a accesa finanțarea, beneficiarii trebuie să prezinte un certificat de performanță energetică obținut în ultimele 3 luni. Documentul trebuie să ateste încadrarea imobilului în categoriile G, F, D sau E. Este necesar și un contract încheiat cu o firmă de construcție. De asemenea se solicită și un proiect care să prevadă lucrări care să ducă la o creștere a eficienței energetice cu cel puțin 30%.

citește și: Rabla Clasic și Rabla Plus continuă

Investiția vizează lucrări incluzând izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu una termoizolantă (ferestre și uși), izolarea termică a acoperișului/planșeului și montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili).

Programul va fi implementat printr-o aplicație web dezvoltată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Programul se va derula prin două axe

1. Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalarea panourilor fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției).
2. Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000 – 50% din alocarea investiției).

Valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este de 72.500 de lei. Banii sunt pentru renovarea clădirii, împreună cu un voucher pentru evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului. Acesta este în valoare de 2.500 de lei pentru ambele axe. Beneficiarii Axei I au opțional posibilitatea de a opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic. Acesta are o valoare de 25.000 de lei.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.