Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Meniu

Candidații gay ar câștiga alegerile parlamentare

Peste o treime (36%) dintre respondenții unui sondaj de opinie spun că, la alegerile parlamentare, ar vota cu siguranță (13%) sau probabil ar vota (23%) un candidat care susține căsătoriile dintre persoane de același sex. Acest lucru îl arată un studiu despre felul în care societatea românească se raportează la persoanele LGBT+.

Cea mai mare susținere este întâlnită în București. Procentele capitalei arată că 60% dintre respondenți spun că ar vota cu siguranță (19%) sau probabil că ar vota (41%) un astfel de candidat.

”Este un procent care poate fi tentant pentru anumite partide politice care manifestă astăzi o reticență în a-și asuma public tematica LGBT+.

Vezi și: Deputatul PSD, Vasile Cîtea: Guvernul Marcel Ciolacu – Curaj politic și asumare.

Procentul de susținere pentru un politician pro-LGBT+ crește la 53 de puncte în rândul segmentului de vârstă 18-27 ani. 50 de puncte în rândul segmentului de vârstă 28-37 ani. 60 de puncte în rândul celor cu mediul de rezidență București. 52 de puncte în rândul celor cu mediul de rezidență în urbanul mare.”, se arată în studiul ”Barometru asupra comunității LGBTQ+ din România 2023”.

Acesta a fost realizat de MozaiQ, o organizație a comunității LGBTQ+.

Rezultatele studiului

Studiul mai arată că nivelul general de susținere a căsătoriilor gay, parteneriatelor civile se ridică undeva la 30% la nivel de țară, dar se dublează la nivelul Capitalei.

Astfel, 31% dintre respondenți declară că susțin ei înșiși parteneriatul civil între persoane de același sex. Cele mai favorabile atitudini în raport cu subiectul sunt întâlnite în rândul femeilor tinere din mediul urban din capitală. Astfel, 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani susțin căsătoriile gay și 48% parteneriatele civile. De asemenea, 50% dintre locuitorii Bucureștiului susțin căsătoriile gay și 59% parteneriatele civile.

Citește și: PSD, PNL și AUR conduc în sondaje.

La polul opus, doar 23% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 58 și 65 de ani susțin căsătoriile gay și doar 22% parteneriatele civile între persoane de același sex. De asemenea, susținerea scade la 17% pentru căsătorii în mediul rural și la 20% pentru parteneriate civile.

Chiar și așa, doar 10% dintre respondenți au declarat că ar întrerupe legăturile cu propriul copil dacă ar afla că este gay. În timp ce peste 65% dintre respondenți spun că și-ar susține sau măcar și-ar accepta copilul care se identifică astfel.

Citiți mai multe AICI!

Nu ezitați să ne urmăriți pe Facebook, respectiv pe Instagram, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județ!

iulie 12, 2024

Investițiile în infrastructura rutieră din Moldova este...

iulie 11, 2024

Astăzi la primăria municipiului Iași a avut...

iulie 11, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că inflația...

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/adminis/public_html/wp-content/litespeed/css/0f87e4ec8dad64f7a2587f26f5adbc44.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/adminis/p...', 130, Array) #1 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/adminis/p...') #2 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://adminis...', 'css', true, Array) #3 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize() #5 /home/adminis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Optimize->finalize in /home/adminis/public_html/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130