Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Meniu

Eliminarea posturilor vacante bugetare

Guvernul vrea să elimine peste 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar. Jumătate dintre acestea sunt, însă, în domenii cheie, precum sănătate, educaţie, finanţe şi apărare, potrivit documentului. Cele mai multe posturi sunt în Ministerul Apărării şi în Ministerul de Interne, aproape 26.000, respectiv 13.000 posturi. Şi administraţiile locale sunt vizate de noile măsuri. Aproape 58.000 de posturi vor fi eliminate din primării, consilii locale şi judeţene. Planul prin care Executivul vrea să facă economii la buget va fi adoptat în luna Septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că împreună cu partenerii de guvernare a ajuns la un acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum a cheltuielilor statului. Astfel, vor fi eliminate cele 200.000 de posturi bugetare neocupate. Acest lucru va duce „la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii”. Totodată, şeful Guvernului a mai precizat că va fi redus şi numărul de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonate îndemnizaţiile de conducere la societăţile de stat.

Economie la bugetul de stat

„În acelaşi timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la preţuri ridicole. Primul pas este actualizarea tuturor redevenţelor cu rata infaţiei”, a mai anunţat liderul PSD. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că a fost decisă în coaliţie să fie făcută o economie la bugetul de stat de aproximativ 12 miliarde lei, pe acest an, 6 miliarde de lei după punerea în aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor statului şi 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri.

Citește și despre: Preţurile la energie vor fi plafonate la iarnă.

Acesta a mai spus că printre măsurile acestui plan se numără reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat şi reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităţilor locale, comasarea între instituţii subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor, descentralizarea unor servicii, cât şi prioritizarea programelor naţionale de investiţii.

O altă măsură vizată este cea de reducere cu 50% a numărului consilierilor persoanelor din conducerea companiilor de stat, precum şi diminuarea numărului membrilor consiliilor de administraţie la cel mult şapte persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate la cinci persoane. În prezent, statul are 1,28 milioane de angajați, pentru care plătește 135 de miliarde de lei pe an.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.

septembrie 22, 2023

USR atacă la CCR măsurile de austeritate...

septembrie 22, 2023

Încă un candidat la Primăria Municipiului Iași:...

septembrie 21, 2023

PSD sustine construirea Institutului de Boli Cardiovasculare...