Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Meniu

Final de negocieri cu Comisia Europeană pentru revizuirea PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a confirmat încheierea cu success a negocierilor cu Comisia Europeană pentru revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență. Odată cu finalizarea acestor discuții, planul actualizat include o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pentru sectoarele programului REPowerEU. Executivul a aprobat o serie de măsuri privind fondurile europene, concentrându-se pe exercițiul financiar care se încheie în perioada 2014-2020. Printre aceste măsuri se numără prelungirea valabilității voucherelor de energie până la 31 martie 2024.

Citește și: Finanțare de până la 50.000 de euro pentru IMM-urile din zona creativ-culturală.

Refinanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pentru programul REPowerEU

În ceea ce privește absorbția fondurilor europene, Câciu a subliniat că România a rambursat deja 85% din sumele alocate. În prezent există două miliarde de euro în așteptare la Comisia Europeană, reprezentând 92% absorbție. Prin propunerea suplimentară de 1,4 miliarde de euro, se vizează atingerea unui grad de absorbție de 98%. Aceste sume vor fi decontate în 2024.

Câciu a accentuat și impactul asupra finanțării noului cadru financiar multianual 2021-2027. El a menționat că au fost lansate apeluri de peste 16 miliarde de euro și sunt în pregătire altele în valoare de nouă miliarde de euro, pentru a permite depunerea de proiecte până la finalul anului. Acesta a confirmat încheierea negocierilor și a menționat că noul plan al României a fost trimis serviciilor Comisiei Europene. Câciu susține inclusiv o refinanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pentru programul REPowerEU.

Vezi și : Din 2024, numărul beneficiarilor cardurilor pentru alimente se va mări.

Se anticipează că dezbaterile vor fi finalizate în cadrul Comisiei Europene în jurul datei de 21-22 noiembrie, iar aprobarea în cadrul ECOFIN este programată la începutul lunii decembrie. Referitor la legea pensiilor, Câciu a confirmat un dialog constant cu Comisia Europeană și a menționat că legea a fost aprobată într-o formă discutată și convenită cu Comisia Europeană și Banca Mondială. În concluzie, Adrian Câciu a subliniat existența fondurilor pentru majorările prevăzute în legea pensiilor. El a menționat că acestea sunt incluse în bugetul de stat, conform prognozelor actuale.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

decembrie 1, 2023

Primul ministru Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social...

decembrie 1, 2023

Ziua Națională este despre mândrie, recunoștință, dar...

decembrie 1, 2023

Primarul municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, exprimă...

decembrie 1, 2023

Liderii coaliției de guvernare au convenit datele...