Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Ion Iliescu: România are nevoie de un președinte mediator, nu de un jucător politic

Într-un recent podcast cu Ionuț Vulpescu, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a discutat despre calitățile necesare unui președinte și despre actuala stare a clasei politice românești, referindu-se la „fabrica de lideri” ca fiind o „poveste de adormit copiii”. El a subliniat că România are nevoie de un președinte care să fie deasupra partidelor. Mai exact de un mediator care să reprezinte interesele societății și ale statului, fără a deveni un client al relațiilor de putere.

Iliescu a criticat ideea de „președinte-jucător”, argumentând că democrația nu înseamnă să te angajezi activ în jocurile politice ale partidelor. În schimb, un președinte ar trebui să fie un arbitru, reprezentând societatea în ansamblu. „Președintele trebuie să nu mai fie un individ de partid. El trebuie să fie un om de stat”. A spus acesta, subliniind importanța menținerii principiilor și valorilor, chiar și după ce ajunge la Cotroceni.

Citește și: Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva începe pe 8 octombrie

Ion Iliescu: România are nevoie de un președinte mediator, nu de un jucător politic

Iliescu a accentuat că un președinte bun trebuie să aibă o educație culturală solidă și să fie deschis la învățare.

„Numai un individ cu sensibilități culturale poate înțelege orientarea europeană și atlantică,” a adăugat el, subliniind că liderul ar trebui să propună un ecosistem al unității în diversitate.

În opinia lui Iliescu, un președinte autentic nu ar trebui să personalizeze puterea. Acesta ar trebui să reprezinte oamenii și să se concentreze pe educarea mentalităților. El a subliniat că România are nevoie de un președinte care să abordeze „cele șapte păcate sociale”. Acestea au fost enunțate de Mahatma Gandhi, pentru a construi o „România vindecată”.

Referitor la „fabrica de lideri”, Iliescu a remarcat că leadershipul nu poate fi fabricat. Ci reprezintă un spirit urmat de mase. El a contrastat liderii cu politrucii, spunând că liderii îmbrățișează idealuri și comunități, în timp ce politrucii cultivă o imagine personală.

El a criticat tendința actuală de a promova contravalorile pe baza oportunismului politic, precum și a experților hiperspecializați care pierd viziunea de ansamblu. Iliescu a concluzionat că România are nevoie de lideri autentici, nu de politruci, și a subliniat importanța unui leadership meritocratic, care să valorifice talentul și vocația.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...

octombrie 21, 2024

Ciolacu propune măsuri pentru sprijinirea familiilor și...