Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Prefectură

Meniu

Ce măsuri vrea să adopte Guvernul în sectorul bugetar

Mii de angajați din sectorul bugetar vor fi afectați de noile măsuri. Guvernul vrea să adopte măsurile de la 1 octombrie!

Potrivit ultimului draft la ordonanței austerității, numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor se reduce la jumătate de la 1 octombrie. Numărul secretarilor de stat, se reduce cu 30% până la 1 ianuarie 2024. De asemenea, toate posturile vacante pentru astfel de funcții, se anulează. Învățământul, Poliția și Spitalele sunt excluse de la aceste măsuri.

„Personalului încadrat care realizează venituri net lunar de natură salarială de până la 8.000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat. La instituțiile sub control parlamentar se reduce cu 50% din numărul total de posturi aprobate pentru consilieri, presedinți, vicepresedinți, directori generali sau adjuncți. Posturi noi de consilieri se pot înființa începând cu data de 1 iulie 2024. Se plafoneaza tot ce inseamna sporuri, prime, solde pentru personalul din Poliție, pentru militari”, se arată în draftul ordonanței.

Citește și: Premierul Ciolacu pune tunurile pe bugetarii de lux.

De asemenea, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2023, potrivit incomemagazine.ro.

Reducerea cu 30% a posturilor de dignitate publică: Schimbări majore în administrație

Numărul total al posturilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcțiilor de secretarilor de stat, consilieri de stat, subsecretarilor de stat, vicepreședinților și a funcțiilor asimilate acestora, se reduce cu minim 30%. Conducătorii ministerelor/autorităților publice/agențiilor naționale/autorităților de reglementare/instituțiilor publice care au încadrat personal pe posturi de demnitate publică aferente funcțiilor de secretar de stat/subsecretar de stat/consilier de stat/vicepreședinți și funcții asimilate acestora au obligația de a formula propuneri către autoritățile ierarhic superioare care au ca responsabilitate numirea acestora în posturi de demnitate publică astfel încât să se încadreze în prevederile alin.(1) până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024.

Dacă din aplicarea procentului de reducere prevăzut la alin.(1) rezultă un număr total de posturi de demnitate publică aferente funcțiilor de:

  • secretari de stat
  • subsecretari de stat
  • consilierilor de stat
  • vicepreședinți

și a funcțiilor asimilate acestora sub unu numărul efectiv al posturilor de demnitate publică rămâne unu.

Reforma drastică a posturilor de dignitate publică: Desființări și reduceri

Numărul posturilor de demnitate publică aferente funcțiilor la nivelul secretarilor de stat/subsecretarilor de stat/consilierilor de stat/vicepreședinților și a posturilor de demnitate publică aferente funcțiilor asimilate vacante la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se deființează.

Vezi și: Elevii merituoși premiați de Guvern.

Numărul de posturi din cadrul cabinetului respectiv cancelariei, prevăzute la art 546, lit i)-k) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ cu modificările și completările ulterioare publicată în Monitorul Oficial al României nr.555 din 03 iulie 2019 precum și numărul de posturi din cadrul autorităților/instituțiilor publice de interes local reglementate legal se reduce cu 50% din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 octombrie 2023.

Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se desființează.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

septembrie 19, 2023

Tichete educaționale de 500 de lei pentru...

septembrie 13, 2023

Se reiau controalele la centrele de zi...

septembrie 13, 2023

„Am fost astăzi alături de cei care...

septembrie 8, 2023

Instituția Prefectului Iași a reluat licitația pentru...