Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Alexandru Ioan Cuza

Comuna Alexandru ioan Cuza

Comuna Alexandru Ioan Cuza se află în vestul județului Iași, pe malul stâng al Siretului, la aproximativ 30 de km nord de orașul Roman, 25 km sud-vest de orașul Târgu Frumos și la 30 km sud de orașul Pașcani. Dinspre sud spre nord, satele comunei sunt:  Șcheia,  Alexandru I. Cuza, Kogălniceni și Volintirești. Este traversată de șoseaua județeană  DJ208G, care o leagă spre vest de Hălăucești și spre nord-est de Heleșteni și Ion Neculce, unde se termină în DN28.

Satul Alexandru Ioan Cuza a fost strămutat în anul 1878 (16 noiembrie) de pe malul vestic al râului Siret pe malul estic într-o zonă mai puțin susceptibilă de inundații. Vechiul nume al satului era Șcheuleț. Noua vatră a satului este sistematizată, străzile formează unghiuri drepte și sunt paralele. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Cuza Vodă, făcea parte din plasa Siretul de Sus a județului Roman și era formată din satele Cuza Vodă și Kogălniceanu, având în total 790 de locuitori ce trăiau în 210 case.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Alexandru I. Cuza se ridică la 2.912 locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 2.948 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (98,21%). Pentru 1,75% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (58,79%), cu o minoritate de romano-catolici (38,46%).

Comuna Alexandru Ioan Cuza este administrata de primarul Aurelian Gherguț, membru PNL, ales in 2020. Consiliul Local este format din 11 consilieri.

Despre

Primar: Aurelian Gherguț

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?