COMUNA CRISTEȘTI
Comuna Cristești se află în extremitatea nord-vestică a județului, la limita cu județele Neamț și Suceava, pe malul stâng al râului Moldova. Este străbătută de șoseaua națională DN2, care leagă Romanul de Suceava. Comuna Costești are ca vecini la nord comuna Tătăruşi, la est comuna Valea Seacă, la sud comuna Motca, iar la vest judeţele Neamţ şi Suceava
Comuna Cristești are în componență două sate: Cristești care este sat reședința și satul Homița.
În comuna Cristești se află biserica „Sfinții Voievozi” din satul Cristești, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din 1657.
În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, aflat în punctul „Cioate”. Celălalt obiectiv este biserica de lemn „Sfinții Apostoli” (1853) din satul Homița.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Cristești se ridică la 3.994 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.271 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,97%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,64%).
Comuna Cristești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Vlad – Mihai Pintili, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.
2023 ADMINIS