Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Dumești

Comuna Dumești

Comuna Dumești se află în centrul județului, pe malul drept al Bahluiului, la est de orașul Podu Iloaiei. Este deservită de șoseaua județeană DJ280C, care o leagă spre nord de Lețcani (unde se termină în DN28). În comuna Dumești se află sărăturile de la Valea Ilenei, arie protejată de tip floristic, unde sunt ocrotite specii de plante halofile și higrofile rare: hreanul sălbatic, garoafa, mătrița, rogozul și pătlagina.

Comuna Dumești are în componență cinci sate: Dumești care este sat reședință și satele Banu, Chilișoaia, Hoisești și Păușești.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Păușești, făcea parte din plasa Cârligătura a județului Iași și era formată din satele Păușești, Dumești, Hoisești, Căcărăzeni, Buțulucu, Holm, Scobălțeni, Chilișoaia și Frumușelele, având în total 2497 de locuitori. Funcționau în comună șase mori de apă și două cu aburi, cinci biserici și trei școli cu 96 de elevi. Anuarul Socec consemnează schimbarea numelui comunei în Dumești, comună ce făcea parte din plasa Bahlui a aceluiași județ, având 2383 de locuitori în satele Dumești, Hoisești, Căcărăzeni, Păușești și Chilișoaia, după ce satele Holm și Scobălțeni trecuseră la comuna Podu Iloaiei. În 1931, comunei i-au fost alipite și satele comunei Cucuteni, desființată, situația a fost însă temporară, satele separându-se din nou și comuna lor reapărând sub numele de Lețcani.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Dumești se ridică la 4.576 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.688 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,92%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,5%).

Comuna Dumești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Mihai Cocoveică, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Mihai Cocoveică

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?