Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Focuri

Comuna Focuri

Comuna este așezată în partea central-nordică a județului. Este traversată de șoseaua județeană DJ281D, care o leagă spre est de Gropnița și spre vest de Coarnele Caprei și Ceplenița.

Comuna Focuri are în componență un singur sat, Focuri, care este sat reședință.

Satul a fost înființat în 1879 în comuna Belcești. La sfârșitul secolului, avea 820 de locuitori și în el funcționau o școală cu 42 de elevi și o biserică catolică. Anuarul Socec din 1925 consemnează apariția comunei care avea 3.416 locuitori în satele Focuri și Fântânele și făcea parte din plasa Bahlui. În 1931, comuna a fost desființată, iar satul a fost trecut la comuna Gropnița. În 1968, la reforma administrativ-teritorială, satul se separase însă deja și forma o comună separată din raionul Hârlău al regiunii Iași, iar la acea dată comuna a fost transferată la județul Iași, alipindu-i-se din nou satul Fântânele. Comuna are alcătuirea actuală din 2004, când satul Fântânele s-a separat din nou pentru a forma o comună de sine stătătoare.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Focuri se ridică la 3.852 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.113 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (81,8%), cu o minoritate de ruși lipoveni (14,8%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (75,03%), dar există și minorități de ortodocși de rit vechi (14,75%) și romano-catolici (6,83%).

Comuna Focuri este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Viorel-Vasile Murariu, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Viorel-Vasile Murariu

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?