Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Golăiești

Comuna Golăiești

Comuna Golăiești se află în extremitatea estică a județului, la limita cu raionul Ungheni din Republica Moldova, pe malul drept al Prutului și pe malurile Jijiei. Este străbătută de șoseaua județeană DJ249, care o leagă spre nord-vest de Victoria și spre sud-est, de-a lungul Prutului, de Ungheni, Țuțora, Prisăcani, Grozești și Gorban. Lângă Podu Jijiei, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ249C, care duce spre sud-vest la Holboca și Iași.

Comuna Golăiești are în componență opt sate: Golăiești care este sat reședință și satele Bran, Cilibiu, Cotu lui Ivan, Grădinari, Medeleni, Petrești și Podu Jijiei.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Braniștea a județului Iași și era formată din satele Golăești, Podu Jijiei, Odaia-Branu, Petrești, Medeleni, Chișărăi și Lăzăreni, având în total 1.584 de locuitori. În comună funcționau o moară de apă, o școală și patru biserici. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Copou a aceluiași județ, având 1959 de locuitori în satele Bran, Chișărăi, Cilibiu, Coada Stâncii, Golăești, Medeleni, Petrești și Podu Jijiei. În 1931 i s-au alipit satele comunei Bosia, desființată, dar ele aveau să fie în scurt timp din nou separate. În 1950, comuna a fost arondată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968 a revenit în alcătuirea actuală la județul Iași, reînființat.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Golăiești se ridică la 3.732 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.784 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,4%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,46%).

Comuna Golăiești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Costel Manoliu, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Costel Manoliu

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?