Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Hârlău

HÂRLĂU

Orașul Hârlău se află în nord-vestul județului Iași, pe malul Bahluiului. Orașul Hârlău este format din localitatea Hârlău care este localitate de reședința și din satul Pârcovaci.

Prima atestare documentară datează din anul 1384 când mama domnitorului Petru Mușat își stabilește curtea aici. În Evul Mediu aici a funcționat o curte domnească, în care Ștefan cel Mare a ridicat o biserică, care poate fi văzută și azi. Hârlău a fost temporar reședință domnească după ce curtea de la Iași a ars în 1624 în timpul lui Radu Mihnea. Târg medieval, Hârlăul și-a pierdut privilegiile în 1783, când deținătorul moșiei, Constantin Mihail Cecan Racoviță, a dat moșia mănăstirii Precista din Roman. Ei au fost obligați să plătească dări mănăstirii până când domnitorul Alexandru Moruzi a cerut în 1805 delimitarea moșiei și a târgului care își redobândea astfel libertatea în schimbul plății unei dări anuale de 35 de ocale de ceară. Hârlăul a devenit atunci reședința ținutului Hârlău, până când acesta a fost desființat în 1834 și împărțit între ceea ce urma să fie județele Botoșani și Iași. La sfârșitul secolului al XIX-lea, orașul era reședința plășii Coșula a județului Botoșani, fiind alcătuit din centrul orașului, plus suburbiile Bojica, Siliștea, Munteni, Burdujani și Bahluiul, populația totală fiind de 4196 de locuitori. Funcționau în oraș o farmacie, un spital, un birou telegrafo-poștal, trei biserici, o școală de băieți cu 133 de elevi și o școală de fete cu 95 de eleve. Anuarul Socec din 1925 îl consemnează ca reședință a plășii Hârlău din același județ, având 4.352 de locuitori. În 1950, a fost retrogradat la rang de comună, dar și-a păstrat un rol administrativ, devenind reședința raionului Hârlău din regiunea Iași. În 1968, Hârlău a redevenit oraș și a trecut la județul Iași.

Conform ultimului recensământ, populația orașului Hârlău se ridică la 10.905 locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 11.268 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (85,98%), cu o minoritate de romi (5,78%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,04%).

Orașul Hârlău este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul Gheorghiță Curcă, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2016.

Despre

Primar: Gheorghiță Curcă

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?