COMUNA HOLBOCA
Comuna Holboca este situată în partea de est a municipiului Iași, în partea nord-estică a României. Legătura cu municipiul Iași se realizează prin drumul județean 249 A, cât și prin calea ferată Iași – Ungheni. Comuna Holboca se învecinează: la nord – vest cu comuna Aroneanu, la nord – est cu comuna Golăești, la est cu comuna Ungheni, la sud – est cu comuna Țuțora, la sud – vest cu comuna Tomești și la vest cu municipiul Iași.
Comuna Holboca este compusă din șapte sate: Holboca sat de reședință și satele Cristești, Dancu, Orzeni, Rusenii Noi, Rusenii Vechi și Valea Lungă.
Cinci obiective din comuna Holboca sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt situri arheologice: așezarea de la „Izvorul Pândarului”, situl de la Dancu și situl de „peste Baltă”. Celelalte două obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Sfântul Nicolae” (1805) din satul Holboca, și biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1820) din satul Rusenii Vechi.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Holboca se ridică la 11.971 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 11.662 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (89,97%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,68%).
Comuna Holboca este administrată de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul Neculai-Aurel Pamfil (Luș), de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.
2023 ADMINIS