Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Iași

Primăria Iași

Municipiul Iași se află în partea de est a Moldovei, în Câmpia Moldovei, fiind așezat în calea vechilor drumuri comerciale care legau nordul și vestul Europei de sud-estul continental și de Orientul Apropiat. Orașul se află pe râul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsă în râul Prut. În perioada medievală Târgul Ieșilor se afla situat pe una dintre cele mai importante artere comerciale din zonă, respectiv pe axa Lvov (Polonia) – Constantinopol, cel mai important oraș din acea perioadă. Situarea pe această axă a ajutat la dezvoltarea sa, deoarece pe aici treceau toți comercianții spre și dinspre Constantinopol.

În oraș, pe dealul Copoului, se află cea mai veche universitate din România, Universitatea din Iași, numită în prezent Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Întemeiată în 1860 prin decret de către principele Alexandru Ioan Cuza, continuatoare a vechii Academii Mihăilene, universitatea are astăzi 15 facultăți, cu peste 40.000 de studenți. Clădirea principală, monument de arhitectură, a fost ridicată în 1896. Tot în Iași se află continuatoarea primei școli superioare de inginerie din România, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, cu peste 15.000 de studenți, prima școală superioară de muzică din România, Universitatea de Arte „George Enescu”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea ,,Petre Andrei’’ din Iași.

Conform estimărilor Institutului Naționa de Statistică, populația municipiului Iași se ridică la 371.000 de locuitori. La ultimul recensământ s-au înregistrat 290.000 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (88,94%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (84,42%), cu o minoritate de romano-catolici (2,98%).

Municipiul Iași este administrat de un primar și un consiliu local compus din 27 consilieri. Primarul Mihai Chirica, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 5 iunie 2016.

 

Despre

Primar: Mihai Chirica

Contact primărie:

Video

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?