Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Ion Neculce

COMUNA ION NECULCE

Comuna Ion Neculce se află în vestul județului, pe malurile râului Bahluieț și înconjoară orașul Târgu Frumos. Este străbătută astfel de toate drumurile ce trec sau pornesc din oraș, inclusiv DN28 care leagă Iașiul de Roman, DN28A care duce la Pașcani și DN28B care duce la Botoșani, dar și calea ferată Pașcani-Iași.

Comuna Ion Neculce are în componență șase sate: Buznea care este sat reședința și satele Dădești, Gănești, Ion Neculce, Prigoreni și Războieni.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei funcționa, în plasa Cârligătura a județului Iași, comuna Buznea, formată din satele Buznea, Gănești și Jora. Ea avea 1106 locuitori și în ea existau două biserici, o școală și patru mori de apă. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna Buznea în aceeași plasă, având 1267 de locuitori în satele Buznea, Dădești, Gănești și Jora. În 1931, comuna Buznea dispăruse, satele ei probabil trecând la comuna urbană Târgu Frumos.

Comuna s-a înființat în 1968 sub denumirea de Târgu Frumos, cuprinzând satele din zona suburbană a orașului cu același nume. În 2004, câteva sate din zona de nord a comunei s-au separat pentru a forma comunele Balș și Costești, iar comuna Târgu Frumos a luat denumirea de Ion Neculce, după unul din satele ei

Conform ultimului recensământ, populația comunei Ion Neculce se ridică la 5.445 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 5.290 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,43%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,31%).

Comuna Ion Neculce este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Gheorghe Văleanu, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2016.

Despre

Primar: Gheorghe Văleanu

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?