Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Lespezi

Comuna Lespezi

Comuna Lespezi se află în marginea nord-vestică a județului, la limita cu județul Suceava, pe malurile Siretului, acolo unde acesta primește apele afluentului său Sirețelul. Este străbătută de șoseaua județeană DJ208, care o leagă spre sud de Valea Seacă, Pașcani, Mogoșești-Siret, Stolniceni – Prăjescu, Hălăucești, Mircești și în județul Neamț de Săbăoani și spre nord în județul Suceava de Dolhasca, Dolhești, Preutești și Fălticeni. Din acest drum, la Lespezi se ramifică șoseaua județeană DJ281, care duce spre est la Sirețel, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Belcești, Erbiceni și Podu Iloaiei . Tot din DJ208, la Lespezi se mai ramifică și șoseaua județeană DJ208N, care duce spre sud-est la Vânători și Todirești; iar la Heci se ramifică șoseaua județeană DJ208F, care duce spre vest la Tătăruși și mai departe în județul Suceava la Forăști. Prin comună trece și calea ferată Suceava-Roman, pe care este deservită de stația Lespezi.

Comuna Lespezi are în componență șese sate: Lespezi care este sat reședință și satele Buda, Bursuc-Deal, Bursuc-Vale, Dumbrava și Heci.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Siretul de Sus a județului Suceava și era formată din satele Târgu Lespezi, Heciu, Hârtoapele, Bâdilița, Stolniceni, Slobozia, Sirețelu, Berezlogii-Cornu și Brăteni, având în total 6015 locuitori. În comună existau o școală de băieți, una de fete și cinci mixte având împreună 254 de elevi, precum și șapte biserici.  În 1931, satele comunei erau Buda, Bursuc, Diudiu, Fotin Enescu, Hârtoape, Heci, Lespezi, Sirețel și Țântirim, iar comuna făcea parte din județul Baia. În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Pașcani din regiunea Iași, iar în 1964, satul Fotin Enescu și-a schimbat denumirea în Dumbrava. În 1968, comuna a trecut la județul Iași.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Lespezi se ridică la 5.250 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 6.078 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,8%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,85%).

Comuna Lespezi este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Ioan Lazăr, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2004.

Despre

Primar: Ioan Lazăr

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?