Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Mircești

Comuna Mircești

Comuna Mircești se află în marginea vestică a județului, la limita cu județul Neamț, pe malul drept al Siretului. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Roman. Lângă podul peste Siret, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ208R, care deservește exclusiv comuna, terminându-se în satul Mircești în șoseaua județeană DJ208. Aceasta leagă comuna spre sud în județul Neamț de Săbăoani și spre nord de Hălăucești, Mogoșești-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Pașcani, Valea Seacă, Lespezi, și mai departe în județul Suceava la Dolhasca, Dolhești, Preutești și Fălticeni. De asemenea, DN2 trece prin imediata apropiere a comunei, prin comuna vecină Gherăești din județul vecin Neamț, acolo existând și un scurt drum comunal care leagă satul Iugani de acea șosea.

Comuna Mircești este compusă din două sate: Mirce;ti care este sat reședință și satul Iugani.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Moldova a județului Roman și era formată din satele Iugani, Mircești și Tețcani, având în total 1429 de locuitori ce trăiau în 360 de case. În comună funcționau o școală mixtă cu 16 elevi, două biserici catolice și una ortodoxă. Anuarul Socec din 1925 o consemnează drept reședință a plășii Moldova, având aceeași alcătuire și 1574 de locuitori. În 1950, comuna a fost transferată raionului Pașcani din regiunea Iași, satul Tețcani trecând la comuna Gherăești. În 1968, comuna a trecut la județul Iași, tot atunci fiindu-i alipite și satele comunei Răchiteni, desființată. Comuna Răchiteni a fost reînființată în 2004, de atunci comuna Mircești având componența actuală.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Mircești se ridică la 3.750 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.529 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,28%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici (80,8%), cu o minoritate de ortodocși (15,95%).

Comuna Mircești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Leon Bălteanu, de la Uniunea Salvați România, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Leon Bălteanu

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?