Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Pașcani

Municipiul Pașcani

Pașcani este un municipiu în județul Iași, Moldova, România, format din localitățile componente Blăgești, Boșteni, Gâștești, Lunca, Pașcani (reședința) și Sodomeni. Este al doilea centru urban ca mărime din județ, cu o populație de 33.745 locuitori (2011). Este un important nod de cale ferată.

Municipiul Pașacnil este situat în partea de nord-vest a județului, în sudul Podișului Sucevei, pe malurile râului Siret. Este străbătut de șoseaua națională DN28A, care îl leagă spre est de Târgu Frumos și spre vest de Moțca. Orașul este nod feroviar, gara sa de pe calea ferată Suceava-Roman fiind punctul de la care se ramifică o altă cale ferată importantă spre Iași, precum și una secundară spre Târgu Neamț.

Prima atestare documentară a numelui orașului datează din 8 aprilie 1419, când apare înscrisă ca denumirea unei moșii într-un hrisov de danie din timpul lui Alexandru cel Bun, pe atunci existând un sat cu acest nume. La începutul secolului al XIX-lea, a apărut lângă sat și un târgușor. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pașcani era o comună rurală, reședință a plășii Siretul de Jos a județului Suceava.

În 1931, Pașcani a primit statut de comună urbană în cadrul județului Baia, având în administrare și comuna suburbană Topile.

În 1950, Pașcani a primit statut de oraș raional, reședință a raionului Pașcani din regiunea Iași. În 1968, a pierdut statutul de centru administrativ, revenind la județul Iași, reînființat. În 1995, a primit titlul de municipiu.

Conform ultimului recensământ, populația municipiului Pașcani se ridică la 33.745 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 42.057 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (91,08%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (87,45%).

Municipiul Pașcani este administrat de un primar și un consiliu local compus din 19 consilieri. Primarul Marius-Nicolae Pintilie, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.

 

Despre

Primar: Marius-Nicolae Pintilie

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?