Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Podu Iloaiei

Orașul Podu Iloaiei

Orașul Podu Iloaiei se află în centrul județului, pe malurile Bahluiului, la vărsarea Bahluiețului în acesta. Este străbătut de șoseaua națională DN28, care leagă Iașul de Roman. La Podu Iloaiei, din acest drum se ramifică șoselele județene DJ281 și DJ282D. Orașul este un mic nod feroviar, având gară pe calea ferată Pașcani-Iași, de la această gară ramificându-se o linie secundară ce duce la Hârlău.

Orașul Podu Iloaiei are în componență localitățile: Podu Iloaiei care este localitate de reședința și localitățile Budăi, Cosițeni, Holm și Scobâlțeni.

Târgușorul Podu Iloaiei s-a format în 1818, când mai mulți negustori evrei au obținut permisiunea domnitorului Scarlat Callimachi să înființeze un târg la podul peste Bahlui aflat la hotarul între mai multe moșii. Târgușorul a fost administrat de un comisar al guvernului până în 1864, când a fost organizat ca o comună rurală. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Podu Iloaiei avea acest statut de comună rurală, formată doar din târgușorul de reședință, făcând parte din plasa Bahluiul a județului Iași, având în total 2.736 de locuitori, majoritar evrei. În 2005, comuna Podu Iloaiei a fost declarată oraș, iar localitățile Podu Iloaiei și Budăi au devenit localități urbane componente ale orașului.

Conform ultimului recensământ, populația orașului Podu Iloaiei se ridică la 9.573 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 9.739 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (81,82%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,43%).

Orașul Podu Iloaiei este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul Ioan Alexa, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Ioan Alexa

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?