Comuna Răchiteni
Comuna Răchiteni se află la marginea vestică a județului, la limita cu județul Neamț, situat pe malul drept al Siretului. Pe la marginea comunei trece șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Roman. Lângă Ursărești, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ201C, care o leagă spre sud în județul Neamț de Tămășeni și Roman.
Comuna Răchiteni are in componență satele: Rachiteni care este sat reședință și satele Izvoarele și Ursărești.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Moldova a județului Roman și era formată din satele Răchiteni și Ursărești, având în total 925 de locuitori. În comună funcționau o biserică catolică și o școală mixtă cu 36 de elevi. În 1931, comuna a fost temporar desființată, satele ei trecând la comuna Tămășeni. După al Doilea Război Mondial, comuna a reapărut. În 1950, comuna a trecut în administrația raionului Roman din regiunea Bacău. În 1968, comuna a trecut la județul Iași.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Răchiteni se ridică la 3.084 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.320 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,47%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici (92,57%), cu o minoritate de ortodocși (4,9%).
Comuna Răchiteni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Petre Doboș, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2016.
2023 ADMINIS